Баща ми отказа да се ожени за майка ми, защото семейството се нуждаеше от дълги ваканции.

Когато баба ми разбра, че дъщеря ѝ, майка ми, е бременна без съпруг, много се ядоса. Направила живота на майка ми непоносим, но майка ми мълчаливо и търпеливо понасяла тормоза.

На рождения ми ден баба ми заключи майка ми в къщата и си тръгна, като взе ключа. За щастие сестра ми, бивш фелдшер, била там, взела ключа и се втурнала да помогне на майка ми. Така се родих аз и въпреки трудните обстоятелства майка ми ме обичаше много. Баба ми, която беше още по-възрастна, ме научи на различни умения в областта на градинарството и селското стопанство. Въпреки че в някои аспекти се отличавах, когато правех грешки, тя ме обиждаше словесно, като използваше думи, които като дете не разбирах напълно, но усещах, че зад тях се крие гняв. Не можех да разбера причината за нейното отношение, защо не съм обичан или какво съм направил погрешно. Самата тя беше изпитала трудностите при отглеждането на дете след смъртта на съпруга си, така че би трябвало да знае колко е трудно. Израснах без капка мъжка любов – нито дядо, нито баща, нито брат.

По-късно майка ми се омъжила и имала още две деца, но за съжаление съпругът ѝ не живял дълго. Изненадващо, баба ми обсипа тези деца с много повече любов, отколкото някога с мен. Не можех да не им завиждам.

Баба ми отдавна я няма и вече не съм дете, но от време на време си спомням за детството си, когато се чувствах различна от всички останали. Нейните болезнени думи все още остават в паметта ми, предизвиквайки онези емоции от миналото.

Един ден, докато пазарувахме с майка ми, срещнахме жена, която си купи пълна торба с плодове и сладкиши. Тя с радост ни каза, че дъщеря ѝ ще става майка и че сватбата наближава. Цялото село знаеше, че дъщерята на Виктория няма съпруг, но искреността и любовта на жената към детето ѝ трогнаха дълбоко майка ми, напомняйки ѝ за трудностите, през които е преминала, и за проклятията, с които е трябвало да се сблъсква дълго време.

Обичам майка си и съм ѝ благодарна, че ме е родила и е изтърпяла всички изпитания заради мен. Тя никога не се е отнасяла зле с мен. Нейната безгранична майчина любов е чиста и искрена.

Що се отнася до въпроса какво бих направила на мястото на баба ми, трудно е да се каже със сигурност, без да съм преживяла същите обстоятелства, с които се е сблъскала тя. Вярвам обаче, че проявата на разбиране, съпричастност и подкрепа към дъщеря ми, дори в трудни ситуации, би била изключително важна. Любовта и състраданието трябва да преобладават при изграждането на силна връзка с детето, независимо от обстоятелствата.

 

Rate article
Баща ми отказа да се ожени за майка ми, защото семейството се нуждаеше от дълги ваканции.