Бабата се прибрала вкъщи и видяла полата си да лежи на пода.

Баба се прибрала вкъщи и видяла полата си да лежи на пода. Първоначално жената помислила, че в апартамента е било проникнато с взлом. Но след като проверила ценностите, които били на мястото си, бабата се успокоила и включила телевизора. Жената се замислила за живота си. Синът ѝ си намерил добра работа, той е щастлив, дори ѝ купил като подарък стол, на който тя сега седи. След като изгледала любимата си програма, жената се изправила и отново се стъписала: същата пола, която била прибрала в гардероба, отново лежала на пода. Като върнала полата обратно, бабата се успокоила и си легнала. Няколко часа по-късно обаче тя чула скърцането на вратата на гардероба.

Ставайки от леглото, бабата забелязала една космата глава. Тя спряла дъха си: – “Страхуваш ли се?” – каза непознат глас. – “Кой си ти?” Бабата беше шокирана. -Чакам баба ми да бъде отведена. Тя е мъртва! – Коя е тя? Съседката? -Съседката. -За какво говориш? Видях я днес. Тя е жива и здрава. -Разбира се. -През деня беше добре. Следобед я нямаше. -Почакайте, кой сте вие? -Домакинът. Тя беше добра домакиня. Преместих се при нея от селото и живяхме заедно толкова години. -Какво правиш в къщата ми? И как се озовахте тук? -Скоро ще ти разкажа всичко.

Домакинята разказала всичко на бабата. Разказал как жената го почерпила с чай, разговаряла с него, помолила го да пази къщата. -Добре, сега ще си тръгна. Лекарите вече я прибраха. О, да, вие ме попитахте как съм дошла тук… От този момент жената не си спомня нищо. Тя не знаеше дали не сънува. Облякла се и отишла в къщата на съседката си. Като видяла съпруга си, жената попитала: – Къде е тя? Старецът просто затворил очи и не отговорил. Жената разбрала всичко.

 

Rate article
Бабата се прибрала вкъщи и видяла полата си да лежи на пода.