Бабата не е длъжна да бъде безплатна бавачка за внуците! Откъде взехте тази приказка?

Омъжих се на 18-годишна възраст, когато забременях. Съпругът ми беше отведен в армията, а аз останах сама с корема си. Живеех с майка ми, но тя ми каза веднага:

– Не си и помисляй да ми закачаш дете, работя много и нямам време да пера памперси.

А аз нямах намерение да оставям на майка си възпитанието на сина си, защото откакто баща ми ни напусна, тя повлече цялото ни семейство. Решихме да направим дете и сега трябва да поемем цялата отговорност за неговото възпитание. Разбира се, беше трудно, синът ми беше много плачлив и не спеше добре. Аз също не спях с него. Дните минаваха монотонно, аз или го хранех, или го миех, или го слагах да спи.

Спомням си колко сънлива бях, когато стоях на опашката за хляб, всички псуваха, бутаха се, викаха. Годините бяха тежки, парите бяха стотинки. Майка ми и синът ми изобщо не ми помагаха, защото бяха уморени, когато се връщаха от работа. Дори затварях всички врати през нощта, за да не смущава детето съня си.

После съпругът ми се върна от армията, но веднага се разделихме. Чувствата ни не можеха да издържат на такова разстояние. По-късно срещнах втория си съпруг и отидох да живея с него. Не го принуждавах да отглежда сина ми, но те станаха приятели и често прекарваха времето си заедно.

Синът ми вече е пораснал и се е оженил. Наскоро им се роди внучка и знаете ли, сега вече разбирам майка си. На 50-годишна възраст е много трудно да играеш с деца, просто искаш да си починеш или да отидеш някъде.

Те живееха в съседната къща, защото не искаха да са в един апартамент с нас. И с право, аз не обичам две домакини в една кухня. По-късно започнаха тези искания: “Мамо, седни при внучката си”. От самото начало с удоволствие правех всичко това, но те вече съвсем ми се качиха на главата!

Когато започнах да отказвам, последваха обиди:

– “Ти си баба! Трябва сама да поискаш да седнеш с внучката си. Бихте могли да я вземете при себе си.

– Мили деца, аз не съм я родила и не съм поискала внуци. Напротив, казах ви да живеете за себе си и тогава да мислите за деца. Не е нужно сега да я отглеждам заради вас.

– Другите баби не казват това, те с удоволствие отдават цялото си време на децата! Как можеш да направиш това?

– Аз навремето сама ви отгледах и не съм искала помощ от баба си. Разберете, вече нямам енергията и силата, които имах преди 30 години. Не мога да седя с децата дълго време.

– С право казват, че ябълката не пада далеч от дървото. Трябва ли да наемаме бавачка, докато баба е още жива? Не те ли е срам? – каза ми синът ми.

– Не, не ме е срам!

Както разбираш, отношенията ни сега не са най-добри. Но искам да се обърна към всички деца и да кажа, че родителите не трябва да седят с децата си. Това беше ваше решение. Не ни натрапвайте идеята, че трябва да обичаме внуците си и да им отделяме цялото си време. Ние така или иначе ги обичаме, но никой от нас не е длъжен да се превръща в безплатна бавачка.

 

Rate article
Бабата не е длъжна да бъде безплатна бавачка за внуците! Откъде взехте тази приказка?