Баба ми ми даде апартамента си в наследство. Но майка ми не го хареса.

По решение на баба ми нейният апартамент трябваше да отиде при мен. Макар че е по-правилно да се каже, че го взех на кредит. За пет години успях да изплатя половината от цената на имота на баба ми. Още след първата вноска старата дама издаде нотариален акт за дарение на мое име.

Планът за разсрочено плащане беше за десет години. Всеки месец плащах определена сума на баба ми. Въпреки че не можех да го направя, защото споразумението беше устно. Все пак живеехме заедно, така че постъпих според съвестта си. Освен че плащах за апартамента, трябваше да купувам дрехи, храна и всичко друго необходимо.

Старата дама управляваше парите си самостоятелно. Имаше пенсия и приходите от апартамента, които похарчи за подаръци за майка ми и сестра ми, после за сватбата на внучката си, след това за ремонт в къщата им. Аз не се намесвах в тези дела, защото не ме засягаха.

Но когато баба ми почина, майка ми реши, че трябва да й платя парите за апартамента. Тя буквално изискваше пари от мен и можеше да се обажда денонощно или да идва в шест сутринта.

Разбира се, аз отказах да платя парите на майка ми. Вместо това тя ме обвини в измама и каза на всички наоколо, че ще ми даде урок и ще й върна апартамента. Сестра ми ме подкрепи в тази ситуация и се опита да обясни на майка ми, че всеки получава това, което заслужава.

В края на краищата бабата искаше да препише апартамента на мен, а всички мебели и уреди бяха купени с моите пари, които дадох на старицата.

Но майка ми не беше убедена от никакви аргументи. Продължаваше да вярва, че е била измамена. По някаква причина обаче от паметта ѝ бяха изтрити ситуациите, когато баба ми имаше нужда от помощ и именно аз ѝ давах пари и плащах за лечението. Майката не искаше да подаде ръка, защото знаеше, че няма да има полза. Оказва се, че в продължение на пет години тя не се е интересувала, че апартаментът ще бъде мой, но сега вече мисли по друг начин.

Сега роднините и приятелите на майка ми ме убеждават, че съм постъпила неправилно. Според тях трябва да върна заслужения имот на майка ми или да продам апартамента и да разделя парите между нас тримата.

Но съвестта ми е чиста, защото съм похарчил много пари за този апартамент, които са почти равни на цената му. И то без да се взема предвид фактът, че се грижех за баба ми, готвех й и бях постоянно с нея, когато беше в болницата. И сега някой се осмелява да ме обвини в измама и меркантилност?

В крайна сметка ми омръзнаха тези упреци и постоянните посещения на неканени гости. Обявих апартамента за продажба и се изнесох. Но майка ми разбра за това и реши да вземе пари назаем от семейството си, за да купи апартамента. Тя беше убедена, че ще върна част от парите от продажбата. Но аз няма да й дам нищо, макар че дълбоко в себе си бих искал да го направя.

 

Rate article
Баба ми ми даде апартамента си в наследство. Но майка ми не го хареса.