Баба ми каза, че ще остави апартамента на брат ми и на мен. Но това, което се оказа накрая, просто ме зашемети

Спомням си как майка ми упрекваше брат ми, че не мете, че не иска да мие чинии и да помага в къщата. Баща ми казваше – и все още казва – че това е женска работа. А каква била мъжката работа? Да изнася боклука веднъж седмично? Да сменя крушките? Правехме ремонти като семейство. Исках да попитам баща ми: ремонтът също ли е женска работа? Това не е справедливо. Чувала съм тези фрази от детството си. Когато бях малък, мислех, че е нормално, но сега съм възрастен и разбирам, че това са просто глупости. Слава Богу, влязох в държавния бюджет и получих висше образование, иначе баща ми щеше да ме ожени. Защото според баща ми жената няма нужда от висше образование, тя е родена, за да се омъжва, да ражда деца и да готви храна.

Но майка ми има висше образование, тя е инженер и работи в престижна фирма, като печели два пъти повече от баща ми. Баща ми има средно образование. Брат ми е израснал със странно отношение към живота, той има свои собствени житейски насоки. Той не помага в къщи и не мие сам чиниите. Майка ми глади, готви, храни баща ми и брат ми и прави всичко това, защото е “жена” и трябва да го прави. А баща ми и брат ми седят на дивана и чакат майка ми да стопли храната и да налее чая. Аз не общувам с брат си. Нямаме общи интереси. Нямаме за какво да си говорим, твърде различни хора сме. Мисля, че той е разглезено, необразовано момче, което не може да оцелее само, наистина има нужда от жена. В противен случай ще трябва да прекара целия си живот с родителите си.

Сега той живее в апартамента на баба си по майчина линия. Това е наследството на майка ми. Когато баба ми беше жива, тя каза, че оставя апартамента на двамата внуци – на мен и на брат ми. После, когато почина, майка ми го наследи по право. Решихме да дадем апартамента под наем, за да изкараме малко пари. А сега изглежда, че брат ми ще получи апартамента, защото е единственият наследник. Не очаквах, защото баба ми остави апартамента на мен и брат ми, а сега няма да получа нищо. Това беше тежък удар за мен. Мислех, че апартаментът ще бъде продаден и парите ще бъдат разделени между нас. Щях да си купя малко студио, като взема ипотека върху къщата. Сега не знам какво да правя. Трябва да започна всичко отначало.

 

 

Rate article