Анна се страхува от всяко действие на майка си: кашляне, кихане, движение на устата, докато чете.

Анна е вече на петдесет години. Възрастната ѝ майка я моли да ѝ даде лекарство, защото сърцето ѝ се разтуптява. Дъщерята изпълнила молбата с голямо нежелание и намекнала, че ще е по-добре, ако майка ѝ лежи спокойно и не става. А какво да прави една възрастна жена, тя е уморена, болна е, но не може просто да лежи. Домакинската работа трябва да се върши от някого.

Дъщерята нямала време да се грижи за майка си. На Хосефа ѝ беше неприятно да чуе такива думи. Тя се обърна и се опита да не плаче. Анна се дразнеше от всяко действие на майка си: кашляше, кихаше, движеше устата си, докато четеше. Не ѝ харесваше и постоянното прекарване на цялата храна през блендера. Тя стана много злобна.

Когато даваше на майка си хапчета, тя всячески се опитваше да не докосва сбръчканите ѝ ръце. Понякога таблетките падаха. Анна трябваше да ги взима отново и отново и да ги дава на майка си: те струваха цяло състояние.

Възрастната дъщеря дори не се опита да открие причината за това поведение. Тя дори не забелязваше нищо. Струваше ѝ се, че подобни отношения между дъщеря и майка са съвсем нормални. Нежността не била запазена за майката, а за котката, която можела да гали и да глези. Тя го обичаше.

Винаги се опитваше да приготви нещо за майка си, за да се нахрани. Била пестелива домакиня: винаги се опитвала да купува продукти на промоция, но не обръщала внимание на външния им вид. Същото беше и с дрехите. Но майка не се интересуваше особено от външния вид. Логиката беше следната: една жена не посещава никакви партита и едва ли ще ходи някъде, тогава може да се разхожда по зашити чорапи.

Въпреки че, когато мама ходеше на лекар, дъщерята изваждаше нови дрехи от гардероба. Когато нещо се счупеше в къщата, тя не бързаше да го поправи. Аргументът ѝ бил, че не иска да кара майка си да се чувства неудобно. И нямаше значение, че тапетите на места се отделяха от стената.

Но всичко си има край. Когато майка ѝ си тръгна, недоволството на Анна изчезна. Нямаше време за съжаления. Беше необходимо да се подготви за ремонта. Сега това беше възможно.

 

Rate article
Анна се страхува от всяко действие на майка си: кашляне, кихане, движение на устата, докато чете.