– Анна е болна, трябва да отида до аптеката. – Неотдавна беше болна. Лъжеш ли ме?

Дейвид се прибра вкъщи уморен. Преди празниците клиентите активно правеха поръчки и изискваха от него невъзможното. В апартамента беше тихо и празно, а приятелката му разглеждаше телефона си.

– Къде си бил? – попита Сара.
– На работа. Много клиенти, уморен съм…

Той отиде в кухнята и започна да рови из съдовете. Намери само салата и диетични котлети. Боршът би бил чудесен… Сара не готвеше нормална храна, защото следеше фигурата си. Освен това каза, че не се е записала да бъде домакиня. Дейвид седна да вечеря, но тогава бившата му съпруга изпрати съобщение, че дъщеря ѝ е болна. Имала нужда от лекарства. Той захвърли всичко и започна да се облича.

– А ти къде отиваш? – Сара попита нервно.
– Анна е болна, трябва да отида до аптеката.
– Неотдавна и тя беше болна. Лъжеш ли ме?
– Децата в детската градина често боледуват, ти не разбираш това.

На Дейвид му е писнало от оправдания. Сара винаги се възмущаваше в такива моменти, играеше си на обидена. След 15 минути той вече беше в апартамента на бившата си съпруга. Мария му предложи чай, той не отказа, защото нямаше време да си изяде вечерята. Дейвид прегърна дъщеря си и започна да гледа анимационни филми с нея.

Преди една година те бяха обикновено семейство. А после нещо му хрумна и той направи грешка – размени жена си и дъщеря си за един момент на слабост, който сега му беше взривил главата.

Нещата бяха започнали добре за тях. Но очевидно домашните трудности, болестта на дъщеря му и финансовите проблеми предизвикаха разрив. На Дейвид му се налагаше да работи без почивни дни, затова беше изтощен. И тогава се появи Сара. Тя веднага завъртя главата му. Искаше да забрави за нея и да прекъсне контакта с нея, но добри хора съобщаваха всичко на съпругата му.

Мария не можа да прости и подаде молба за развод. И така той загуби най-ценното – семейството си. Въпреки раздялата, бившата му съпруга не ограничила контактите на дъщеря му с баща ѝ, тъй като между тях имало много близка връзка. Дейвид беше готов да дойде по всяко време, ако имаха нужда от помощ.

Докато дъщеря му вземаше лекарствата си, Дейвид погледна бившата си съпруга. Тя беше станала различна, толкова красива и цъфтяща. Сигурно е имала някого. Сложиха дъщеря си да спи и седнаха в кухнята. Мария нахрани бившия си съпруг и направи любимия му чай. В крайна сметка тя си спомняше. На Дейвид толкова много му липсваше нормалната домашна храна и топлата атмосфера. В тези моменти единственото, за което мъжът можеше да мисли, беше как е могъл да позволи това да се случи. Глупакът! Той нямаше никакво обяснение.

Въпреки че беше минало полунощ, Дейвид не искаше да се прибира у дома. Сара му досаждаше, постоянните ѝ упреци и закачки го дразнеха. А тук той се чувстваше толкова удобно и спокойно. Атмосферата беше като семейна.

Дейвид погледна Мария още веднъж. Толкова много му се искаше да я прегърне. Не, не близостта го интересуваше, а топлината на душата ѝ. Той би дал всичко, за да си върне съпругата. В този момент мъжът се чувстваше като момче на първа среща, което много иска, но се страхува да целуне приятелката си.

Той се осмели да хване ръката на Мария, но телефонът иззвъня. Беше Сара.
– “Добре, вече е късно. Трябва да си почина – каза Мария.
– “Добре… Лека нощ.

Мария отиде да си вземе душ, а Дейвид реши да остане. Когато излезе, тя беше много изненадана.

– Анна се беше събудила, затова останах.
– Благодаря ти – усмихна се Мария.

Дейвид се втурна към бившата си съпруга и каза:
– Искам да остана с теб.
– За какво? Дейвид, дори не започвай. Всичко е уредено отдавна.
– Говориш за негодувание. А аз те обичам.
– Дейвид, научих се да живея без теб. Отиди си! В противен случай никога повече няма да те помоля за помощ.

Дейвид си тръгна. Той легна във всекидневната, за да не събуди Сара. Вече не изпитваше никакви чувства към нея, знаеше, че е време да сложи край на всичко.

Когато на сутринта Дейвид съобщи на Сара решението си, тя изкрещя като луда. Момичето не можеше да повярва, че той я изоставя, толкова красива и млада.

– Всичко това се дължеше на нея. Винаги си я обичал!
Сара вече не беше там. Оставаше му само да разтопи леда в сърцето на бившата си съпруга.

 

Rate article
– Анна е болна, трябва да отида до аптеката. – Неотдавна беше болна. Лъжеш ли ме?