– Ако не сте обречени да имате дете, не трябва да прибягвате до изкуствени методи.

Пред възрастния лекар лежаха документи с резултати от изследвания и прегледи. Единственият вариант, който имаше, беше ин витро оплождане. Въпреки че предлагаше все пак да повярвате в чудеса и да се опитате да направите всичко по естествен път. Само че не предлагаше никакви гаранции. Мечтата за дете можела да се сбъдне само чрез ин витро.

Лора и Робърт бяха заедно от четири години. И мечтаеха само за едно нещо: за дете. Робърт не беше толкова загрижен, но Лора беше на ръба да изгуби ума си; ако не забременееше скоро, не знаеше какво ще прави. Освен това много завиждаше на приятелките си, които вече имаха късмета да са майки.

А какво да прави сега? Да вземе заем? Но дали ще се получи, дали ще им дадат, след като вече има ипотека? И ако да, как да го изплаща? Робърт имаше една баба, която спестяваше за своето любимо и единствено внуче. Тя можеше да им помогне. Затова двойката решила да разкаже всичко на баба си.

Само че тя не била готова за този развой на събитията. За нея това било истински грях. Тя вярвала, че ако на една жена не ѝ е писано да има дете, не бива да прибягва до изкуствени средства. Детето било Божията воля.

Лора се опита да промени мнението си. Тя каза, че Църквата няма нищо против ин витрото. Но бабата вече не вярваше на съвременната Църква. Тя предположи, че е по-добре да осинови дете, отколкото да създаде бездушен човек.

Родителите на Лаура бяха друга възможност. Финансите им не бяха много добри, но имаха нещо. Бащата не беше особено против, но последната дума имаше майката.

Само че тя не беше въодушевена от идеята. Каза, че може да не се получи от първия път. А можело да не се получи и втория път. Според нея сега не било време за деца. Робърт имал работа в офис и ипотека. Живееха в двустаен апартамент. Никакви условия за отглеждане на дете. А мама вярваше, че може да се случи чудо. Най-важното беше да се старае повече и да не слуша никого.

Татко се опита да се включи в разговора, но мама беше непреклонна. Тя разказа и на всичките си роднини. Сестрата на мама беше първата, която се обади на Лора. И лекцията започна. Тя си помисли, че това е начинът, по който Лора се опитва да задържи съпруга си. Започнала да разказва тъжната си житейска история. За това, че е останала сама с три деца. Лора протестираше. Но леля ѝ не спря. Започнала да разказва колко е трудно на една жена да остане сама с дете без помощта на мъж. После постоянно трябвало да моли роднини да гледат детето, за да си уреди живота. А децата в крайна сметка порастват и са неблагодарни.

Следващата по ред беше по-голямата сестра. В този момент тя и съпругът ѝ били на почивка в един ски курорт. Само че сестрата не разбрала нищо от думите на майка си. Лора започна да разказва всичко отначало: че лекарят е препоръчал ин витро, че тя и съпругът ѝ са започнали да молят роднините си за финансова помощ и всички просто са започнали да я съдят. Лаура решила да помоли сестра си за помощ.

На което сестра ѝ започнала да обяснява, че е похарчила всички пари за почивка. В крайна сметка и тя започнала да обезкуражава сестра си. Лаура била само на двадесет и шест години. Сестра ѝ смятала, че не си струва да бърза. Самата сестра не възнамерявала да има дете, докато не навърши тридесет години. А тя беше на двадесет и осем. За нея приоритет сега беше свободното време: толкова много красиви места, курорти. Тя трябваше да живее за себе си. Сестра ѝ се съгласи с майка си, че не си струва да се харчи такава голяма сума.

Всичко беше ясно: мама вече беше говорила със сестра си преди това. Така че нека не я лъже, че нищо не е разбрала. И всеки член на семейството си имаше оправдание. Лора започна да плаче. Тя се молеше за заем. Наистина искаше да стане майка.

И тогава съпругът ѝ започнал да ѝ казва да изчака още малко. Той се надявал, че скоро ще я повишат и тогава ще може да си купи по-голям апартамент. И тогава щяло да бъде възможно да има деца. Лора не очакваше това от него. Тя беше много обидена. Беше крайно време да има дете. Защо всичките ѝ роднини са толкова безсърдечни и не желаят да разберат момичето?

 

 

Rate article
– Ако не сте обречени да имате дете, не трябва да прибягвате до изкуствени методи.