Тя отказва да помогне на сестра си, а родителите ѝ спират да говорят с нея.

Когато си спомня тази история, Сара винаги ни разказва:

-Никога не се страхувайте да отстоявате причините си, когато говорите с роднините си. Ако те са нормални, ще ви разберат. А ако не са, ще ви е трудно.

Родителите на Сара престават да контактуват с нея преди почти десет години, когато тя се омъжва за втори път.

Сега, след всички тези години, комуникацията бавно се подобрява, но не е същата като преди.

Но Сара не се притеснява.

Родителите ѝ и по-малката ѝ сестра са направили своя избор.

Сара има сестра, която е с дванадесет години по-малка. Родителите са се привързали към по-малката, защото:

-Сара, това е твоята по-малка сестра и ти трябва да се грижиш за нея и да й помагаш във всичко. А когато пораснеш, тя ще бъде твоя отговорност. Ти си по-възрастна!” – казвали й родителите при всеки удобен случай.

Така Сара израства с идеята, че трябва да помага на по-малката си сестра. И тя го направи. Когато сестра ѝ завършила училище и трябвало да плаща за обучението си, Сара дала половината от заплатата си на родителите си, защото:

-Кой друг ще й помогне, ако не ти? Ние не разполагаме с толкова много пари. Ти си независима и работиш, така че й помогни!

И фактът, че тогава Сара се беше разделила с първия си съпруг и парите не стигаха дори за нея , не интересуваше никого …..

На тридесет и пет годишна възраст Сара се омъжила за втори път. Съпругът и бил доста заможен. Сватбата се състояла без помощта на родителите на Сара; съпругът ѝ поел всички разходи върху себе си.

Родителите й и по-малката й сестра веднага си помислили, че сега ще имат пари ! Зетят е богат !

А по-малката сестра спешно искала кола. Наистина е спешно. Родителите няма да помогнат, те нямат никакви пари. Но има една по-голяма сестра! Тя няма да откаже. Тя помага от години и ще помогне и сега.

Но Сара просто каза “не”. Тя очакваше бебе и нещо в нея се пречупи.

– Не мога да го понеса повече! През целия си живот съм давала. Достатъчно е! Сестра ми е възрастна, нека се грижи за себе си! С кола и апартамент! Остави ме на мира! Достатъчно ми е.

След това Сара чува много “хубави” думи за себе си от родителите си и по-малката си сестра. За всичките си години помощ…

Бяха изминали десет години, откакто Сара беше развалила отношенията си с роднините си. Нищо, че е оцеляла, като ги е отблъснала и се е погрижила за собственото си семейство. И изобщо не съжалява за това.

 

Rate article
Тя отказва да помогне на сестра си, а родителите ѝ спират да говорят с нея.