4 думи, които могат да спасят брака, кариерата и дори живота ви

Със семейството ми отидохме на море, но се случи така, че се простудих. И цялата ваканция за мен не беше толкова приятна, колкото ми се искаше. Близо до хотела ни имаше прекрасен плаж с полегат вход към морето, бар и шезлонги.

Но съпругата ми искаше да посети друг, див плаж, защото там, според местните жители, има много коралови рифове с прекрасни риби. Аз не исках да отида там, защото пътят до този плаж отнема 15 минути под палещото слънце! И няма никаква инфраструктура, а пътят до хотела е толкова дълъг!

Дойдохме на мястото и съпругата ми беше възхитена. Тя дори ми намери място на сянка под дърветата. Наистина гледката беше вълшебна, но поради липса на комфорт и влошено здраве не проявих ентусиазъм. И колкото повече сравнявах този плаж с предишния, толкова повече се влошаваше настроението ми.

С всяка минута и усмивка на лицето си исках да се оплаквам и да питам все повече и повече:

“Защо не можем просто да отидем на старото си място?”.

И тогава си спомних простите думи, които неведнъж са спасявали връзката ми:

Не се съгласявай, а приеми.

Това е принцип на управление, който позволява здравословна дискусия и възражения по време на процеса на вземане на решение, но изисква от страните да подкрепят напълно взетото по-рано решение.

“Тази фраза спестява много време. Ако въпреки липсата на консенсус сте сигурни в нещо, кажете: “Вижте, знам, че имаме различни мнения по този въпрос, но нека да рискуваме. Просто се съгласи с мен, но ти можеш да запазиш мнението си”.

Човек, който разсъждава по подобен начин, демонстрира пред света своята емоционална интелигентност.

Като следвате този лозунг, ще направите живота си и този на другите по-лесен. Например, можех да продължа да мрънкам пред жена си, което щеше да влоши много ситуацията, но нищо нямаше да се промени, защото вече бяхме стигнали до този плаж.

Затова направих точно обратното. Потърсих в новия плаж всички негови предимства и ги подчертах пред жена ми: “Скъпа, водата е просто прекрасна. Никога през живота си не сме виждали толкова много риба. А гледката е наистина зашеметяваща! “.

“Знам – ентусиазирано каза тя, – не е ли прекрасно?

Като видях щастливите лица на съпругата и децата си, се успокоих и си прекарахме чудесно.

Не се съгласявайте, а приемайте.

Този израз може да спаси и живота ви. В края на краищата здравето ви пряко зависи от отношенията с близките ви.

Грижата за собственото ви тяло е много важна, но работата върху взаимоотношенията също е форма на грижа за себе си.”

И така, за да бъдете здрави и щастливи – установете отношения с близките си. И тези 4 думи ще ви помогнат за това. В моментите, когато компромисът е невъзможен, но не искате да започвате кавга, се запитайте: “Мога ли да приема това, без да се съгласявам?”. Ако е така, покажете на партньора си готовността си за това и той ще ви отвърне със същото.

На собствения си пример се убедих колко ефективен е този начин на мислене.

 

Rate article
4 думи, които могат да спасят брака, кариерата и дори живота ви