– Затова пригответе борш за нея и й го поднасяйте всеки път!

Моята приятелка Линда е омъжена от една година. Тя и Марек живеят отделно. Но свекърва ѝ често идва на гости с цяла купчина. И всичко щеше да е наред, ако снахата и свекървата не се сблъскваха в кухнята в битка за титлата най-добър готвач.

Линда се възмущава от свекърва си, че никога не яде нищо, което не е сготвила, и се мръщи, докато хвърля чинията си в кофата за боклук. Линда е много добър готвач. Тя винаги се опитва да приготви нещо ново и да зарадва съпруга си.

И когато свекърва ѝ идва на гости, тя не се отдръпва от печката с надеждата, че сега просто нещо ще я изненада.

Всеки път, когато свекървата на Линда постави пред нея чиния с поредния кулинарен шедьовър, тя започва една и съща реч. Че сушито, рулцата, гаспачото, скаридите в мексикански сос и салатата от рукола не са храна. Особено не за мъж.

Някога тя правеше борш за няколко дни и пържени котлети за седмица.
– Това е истинска и обилна храна – напътства я той.
– Ами сготви й този специален борш и я храни с него всеки път, когато дойде – казах аз, смеейки се на приятелката си.

Марк не харесва готвенето на майка си. Когато е бил малък, е ял достатъчно котлети с борш за сто години. А сега е щастлив да седне на масата, знаейки, че го чака нещо ново, а не борш.

А свекърва му, след посещенията на децата, седнали на една пейка край къщата, се възмущаваше на съседите. Че горкият ѝ син живее мрачен живот. Без борша на майка си той станал целият мършав.

– А в ресторантите има мода да се поръчва борш, казва тя на хората. Жената е възмутена.
– Какво здравословно има там? Разхищение на здраве е да се ядат тези пици и бургери .

Един ден тя дори записва снаха си на курс по готварство и плаща за обучението като подарък за рождения ден. Нека се научи да приготвя нормална храна. Но не, тя отишла и преминала на курс за най-добрите торти и десерти от цял свят.

– Защо един мъж се нуждае от всички тези еклери и не само?

Човек има нужда от месо и прилична супа с плуващи в нея картофи и юфка, и то за предпочитане гъста. Човешка храна. А не някаква каша от спанак или доматено пюре с непроизносими чужди имена.

И така, войната между боршовете и сушите продължава вече година. Марек се смее и казва, че ще се оправи, че мама ревнува сина си.

Какво мислите вие, ще се получи ли? Или боршът ще победи?

 

 

Rate article
– Затова пригответе борш за нея и й го поднасяйте всеки път!