“Защо трябва да ви връщам парите? Работил съм за тях дълго време!”

Майка ми ме учеше да вярвам, че хората мислят добре, но животът ми показа нещо съвсем различно…

Преди няколко години при нас дойде да работи нов служител. Марк беше най-младият от всички, но беше много общителен и се разбираше с всички.

Един ден се случи така, че и двамата трябваше да останем до късно и да довършим докладите. Заговорихме се и се оказа, че той живее недалеч от мен, затова ме закара. След това често започнах да ходя с него на работа и обратно, а можехме да отидем на кафе или до супермаркета. С течение на времето станахме истински приятели и започнахме да посещаваме семействата си. Чувствахме се комфортно един с друг, така че никой от нас не се срамуваше, споделяхме молбите си и можехме да помолим за помощ.

Това се случи преди лятната му ваканция. Той дойде при мен с история за това как е планирал семейно пътуване до морето, но му липсвали пари. Обеща да ми ги върне със следващата си заплата. Дадох му парите назаем без колебание, защото бяхме добри приятели и работехме заедно, така че не би трябвало да има проблеми.

Тогава той се върна на работа от отпуск и дългоочакваната заплата дойде. Този ден всичко беше както обикновено. Прибрахме се вкъщи, поговорихме си, а после се сбогувахме. Не бързах да му напомням за парите, не исках да го смущавам. Реших, че той скоро ще ги изтегли от картата и ще ги върне утре. Но нито на следващия, нито на по-следващия ден колегата ми не спомена за това. Реших сам да му напомня, защото може би нещо му се е случило и го е срам да си признае.

Когато Марк чу, че го питам кога ще върне парите, той закръгли очи от изненада: “За какво говориш? Защо трябва да ти връщам парите? Аз вече съм работил за тях!”

Бях толкова изненадан от отговора му, че замълчах за минута, а после той забеляза и реши да продължи: “Можеш ли да преброиш колко пъти съм те карал до вкъщи? Колко пъти си ме питал за съвет или помощ? Наистина ли си мислеше, че ще направя всичко това, защото съм го искал? Не! На този свят за всичко трябва да се плаща!”

– Значи сте приятели само заради парите?

– Не, аз съм приятел с вас, защото ви харесвам като човек. Но ако искаш да ти върна парите, трябва да знаеш, че помощта ми не е безплатна. Помислете, че ми платихте за бензина, който използвах, за да ви закарам до дома.

След това никога повече не разговаряхме. Онзи ден Mark все още ме чакаше до колата, но аз реших, че ще предпочета да взема автобуса.

След това очите ми се отвориха за това, че не всички хора са добри, така че сега ще избирам по-внимателно обкръжението си.

Кой от двамата души според вас греши?

 

Rate article
“Защо трябва да ви връщам парите? Работил съм за тях дълго време!”