Защо трябва да се разделим? Толкова ли е зле с мен?

– Моля, помислете отново. Защо трябва да се разделяме? Толкова ли е зле с мен?

– Лошо – тонът на жената не предвещаваше нищо добро. “Много лошо.

– Но преди казахте, че всичко ви устройва и ме обичате.

– Това беше преди. А сега се задушавам до теб. Разбираш ли? Не мога да дишам!

– Не разбирам, скъпа моя. Правя всичко за теб. Давам цялата си заплата, помагам в къщи, дори се научих да готвя. Всичко за теб. Едно кожено палто, моля! Пръстен – колкото искаш! Пътуване до морето с приятелките ти – за Бога! Друга жена щеше да живее и да се радва.

– Друга? Плашиш ме?

– Не, просто казвам. Може би не те задоволявам в леглото? Ти ми кажи. Ще отида на лекар и ще го поправя.

– Какво общо има това с теб? Скучно ми е с теб. Всеки ден е един и същ. И животът минава покрай теб. Искам нови емоции, нова любов, женско щастие.

– Значи си нещастна? Защо? Живяхме заедно двадесет и пет години! Никога не си се оплаквал. Напротив, хвалеше се пред приятелките си колко хубав е бил животът ни. Така съм чувала. Така че какво се е променило?

– Познавам те като петте си пръста. Предварително е ясно как ще реагираш, какво мислиш, какво обичаш, какво не можеш да понасяш. Животът е станал безинтересен.

– А какво да кажем за децата ви? Замисляли ли сте се за тях?

– Какво има да се мисли за тях? Те вече са възрастни, нямат нужда от бавачки.

– И така, все пак да се разведете? – В гласа на мъжа прозвуча безнадеждност.

– Да – беше категорична тя.

– Кажи ми, може би вече имаш предвид друга?

– Може би имам. Кой ще ти каже истината?

– На твоята възраст…

– На каква “моя” възраст? Мислиш, че съм стар?

– Не, не мисля. Просто казвам, че една зряла жена трябва да може да мисли сама за себе си. Ами ако новият ви мъж не е такъв, какъвто изглежда?

– Не се притеснявайте. Ще успея да избера достоен мъж.

– Не се притеснявам, просто се притеснявам за теб. Лесно е да започнеш нова връзка, но е трудно да я задържиш. А ти имаш язва. Няма защо да се притесняваш.

– Чуваш ли се? Аз те напускам, а ти се притесняваш за язвата ми? Това ли е всичко, което можеш да направиш?

– Обичам те.

– Отново започваме. Всеки друг би крещял, би чупил чинии… Но ти! Как мога да живея с теб? Омръзна ми от твоята праведност!

– Искаш от мен да крещя? Това ли наричаш нови емоции? Не, скъпа. Няма да го направиш. Дори за теб няма да се превърна в кретен.

– Ето ти го. Отново изопачи всичко – жената сбърчи нос от недоволство.

– Нека да бъде, – мъжът стана от стола, като се канеше да излезе от стаята, – ако искаш развод, ще го получиш. Ще разделим и имуществото чрез съда. И имай предвид: няма да има връщане назад.

– О, уплаши ме… – съпругата се засмя в отговор.

– Представяш ли си, той ми повярва! – жената набра номера на приятелката си веднага след като съпругът ѝ си тръгна. – Разбира се, отначало го убеждаваше, а после дори се уплаши, че няма да ме приеме обратно.

– Ти си луда. Надявах се, че се шегуваш с тази шега. Защо? Как можеш да постъпиш така с един мъж?

– Скучно ми е. Искам някакви истински чувства, емоции. Няма страшно, ще се скараме, ще се разведем и ще се помирим. Така е по-забавно.

– Това си ти, приятелю, на когото му е писнало от нищо. Ако работеше като мен, нямаше да имаш време и енергия за такива забавления. Внимавай, ще загубиш съпруга си. Няма да намериш повече такъв мъж.

– Къде ще отиде той! Той не може да живее без мен. И така, виждаш ли, чувствата ще се изострятһттр://…. Нека ревнува, нека се тревожи. Понякога това е добре.

– Не, не е. Все пак съпругът ви е човек-чудо.

Изминала е повече от година. Те са разведени. И молбата за развод е подадена от мъжа. Той е платил всички разходи по разделянето на имуществото.

Жената, виждайки колко тясно мъжът ѝ е замесен в развода, не можела веднага да признае, че просто го е изиграла, а после гордостта ѝ не ѝ позволявала да общува честно с мъжа си.

Сега жената живее сама в малък апартамент в покрайнините на града. Намерила си е работа. Напоследък се е отказала от много неща. Ако не бяха децата, които се опитват да се редуват да бъдат с нея, трудно е да се каже как щеше да преживее целия този кошмар. Обзалагате се: целият ѝ живот се е обърнал с главата надолу.

Съпругът също се е настанил в едностаен апартамент. Той не поддържа отношения с бившата си съпруга. Напоследък той забележимо се е подобрил, изглежда щастлив. Казват, че скоро в апартамента му ще се появи млада любовница

Rate article
Защо трябва да се разделим? Толкова ли е зле с мен?