– Защо се нуждае от това на стари години? По-добре е да я оставим да се грижи за децата и внуците си. Или пък може да похарчи парите за ремонт – упрекна я Мария.

Майка ми има приятелка, казва се Лиза. Наскоро тя направи нещо, за което все още съм изненадана. Леля Лиза даде под наем двустайния си апартамент, спести пенсията си и си купи екскурзия. Първо отишла в Италия и толкова ѝ харесало, че по-късно посетила Египет и Испания. Особено й хареса Египет. Леля Лиза дори на шега каза, че би искала да живее там   .

– “Липсва й интелигентност, ето какво!” – казал свекърът на леля Лиза.

“аз съм в доста добри отношения с дъщерята на леля Лиза и тя и съпругът ѝ често ни идват на гости. Днес те отново се оплакваха от мама.

– Защо й се налага да прави това на стари години? По-добре е да я оставим да се грижи за децата и внуците си. Или да похарчи парите за ремонт – упрекна я Мария.

Когато съпругът ѝ излезе да пуши, Мария дойде при мен     .

– “Майка ми казва, че ще повторя нейната съдба. Съпругът ми обаче не е доволен от тази идея. Той казва, че имаме кредит за апартамент, който още не е изплатен, а аз съм решила да отида на почивка. Освен това свекърва ми и свекърът ми са досадни. Как става така, че те се грижат за внуците, докато майка ми пътува по света? Какво ще правя? Толкова пъти съм ѝ казвала – безполезно е, не ѝ пука за нас.

Това, което не мога да разбера, е кой е измислил стереотипа, че жените трябва да си стоят вкъщи? Да пренебрегва собствените си интереси и да стои в кухнята от сутрин до вечер?

Не, благодаря, нямам нужда от това. Защо трябва да се отказваме от желанията си в името на другите?

– Мислех си, че тя ще смени двустайния си апартамент с два едностайни. Но тя пусна наематели. Напълно непознати хора. Със съпруга ми дори се скарахме заради това, което направи майка ми. Спомних си за младостта си! По-добре да я оставя да си почива на село! Родителите на съпруга ми са нормални хора. Майка ми само ме дразни. Тя винаги си събира багажа за Франция или лети за Кипър. Внуците сигурно вече са забравили как изглежда баба им – казва моята приятелка.

“Побързах да я успокоя, защото всъщност всичко не е толкова лошо, там ще си намери съпруг. Но думите ми само обидиха приятелката ми.
Веднага си спомних историята как майката на една от моите приятелки, след като се пенсионирала, казала, че оттук нататък ще живее за себе си. Тя продаде апартамента си, опакова нещата си и се премести да живее при сестра си в Чехия. Там срещнала мъж и шест месеца по-късно се омъжила за него. След това обаче дъщеря ѝ престанала да общува с нея. И всичко това се дължи на егоизма на майка ѝ. Приятелката ми се надяваше, че майка ѝ ще седне при децата си.

Майка ми разговаря с леля Лиза почти всеки ден. Тя дори обеща да вземе майка ми да живее при нея. Леля ми ми показва колко е красиво в чужбина, в каква къща живее, колко е красива. Аз самата й завиждам. Някой ден със сигурност ще спестя пари и ще отида на почивка.

Дъщерята на Лиза все още не разбира майка си. Щом разговорът се насочи към леля ѝ, тя веднага сменя темата.
– Ако дойде тук, няма да я пусна дори на прага на къщата си. Ако собствените ѝ интереси са по-важни от семейството, нека остане там.

 

Rate article
– Защо се нуждае от това на стари години? По-добре е да я оставим да се грижи за децата и внуците си. Или пък може да похарчи парите за ремонт – упрекна я Мария.