Защо да спрете да каните гости в дома си? От моя опит

Наскоро реших, че повече няма да каня гости в дома си. И не, не става дума за това, че не искам да харча пари за тях. В края на краищата живея вкъщи, имам градина, така че имам условия и имам какво да сложа на масата.

И тук искам да поговорим за причините, поради които вече няма да викам гости в дома си. Огромна част от времето се изразходва за готвене за гости. А след това и за почистване след тях.

Да, мога да готвя и съм много добра в това. Но не мога да кажа, че ми харесва да прекарвам половин ден в кухнята. Харесва ми да измислям нещо ново за децата и съпруга си, но за гостите, за да угодя на всички, не искам да хабя енергия. Разбира се, когато ми гостуват приятели и роднини, нямам друг избор, освен да прекарам половин ден в кухнята. И в същото време съм много стресирана от факта, че всички около мен се забавляват и релаксират, докато аз прекарвам времето си в готвене. Разбира се, гостите не предлагат помощта си, защото са дошли да си починат. Е, след като гостите напуснат дома ми, трябва да прекарам още няколко часа в почистване след престоя им в моя дом.

Отделям време да почистя, след като гостите са в къщата.

И не става дума за това, че те оставят какавиди в къщата ми. Те не хвърлят опаковки от бонбони по пода, къщата не прилича на сметище след тях. Но от друга страна, в къщата няма ред. Мебелите се разместват и трябва да се връщат на мястото им. Когато роднините пристигнат с децата си, из цялата къща има разхвърляни играчки, а спалното бельо трябва да се смени. Има много петна от децата, по покривката, по завесите. Случвало се е децата да съборят ваза от перваза на прозореца, не само че трябваше да съберем пръстта и да измием пода, но и цветето трябваше да бъде пресадено. Случвало се е и да изкъртят ключалки или дръжки на врати.

Това са децата. Отново повтарям, че не можете да се грижите за всички хора, нито пък можете да наказвате чуждите деца. Родителите им не ги гледат, защото те са с други познати или роднини.

Така че аз трябва не само да готвя, но и да почиствам цялата къща след тях.

Разбира се, гостите искат да знаят повече за семейния ни живот. Аз например никога не пера дрехите (и бельото също), когато знам, че познати хора ще ми дойдат на гости. Същото се отнася и за други неща; опитвам се да скрия всичко в шкафовете. Но това не пречи на гостите ни да ни молят да отворим и да им покажем вътрешността на гардероба. А има и такива, които ще направят ревизия на кухнята, като изследват всяка пукнатина. И това също ме стресира безумно, по същество е нахлуване в личното пространство. Със съпруга ми имаме много малък апартамент, много мебели и вази. Има и много висящи цветя и много от гостите постоянно откъсват по някое клонче, за да го вземат вкъщи.

Много си мислех, че може би проблемът е в мен, че аз съм такъв човек, че се отнасям зле с пристигането на гостите. Но след това колко много гости дойдоха, осъзнах, че не искам да хабя повече сили и енергия, за да готвя за тях, а след това още да чистя апартамента. Предпочитам да се срещнем някъде на кафе, да се разходим и да се приберем в къщата, която е чиста .

 

Rate article
Защо да спрете да каните гости в дома си? От моя опит