За трети път майка ми ме помоли да взема пари назаем. “Мамо, може би трябва да си намериш работа?”

Тази седмица отново посетих майка си. Работата е там, че баща ми замина на работа преди няколко години и майка ми остана сама, така че с брат ми я посещаваме понякога, или пък тя изобщо не ме пропуска. Този път тя ме покани да дойда. Причината беше проста: тя отново се нуждаеше от пари.

Ако това се беше случило по-рано, с удоволствие щях да ѝ ги дам, но напоследък се случваше толкова често, че не можех да не попитам: “Мамо, може би трябва да си намериш работа?”

Сега със съпругата ми сме в трудна ситуация. Тя е в отпуск по майчинство и аз поемам всички разходи, а освен това майка ми се обажда почти всеки ден, за да си иска парите.

Работата е там, че майка ми никога през живота си не е работила. Нито един ден. Тя и баща ми се ожениха, когато тя все още беше в университета. Тогава тя забременя, в отпуск по майчинство. И тогава баща ми започнал да ходи на работа, затова казал, че така или иначе няма да изкарваш достатъчно, затова трябва да си стоиш вкъщи. Така че тя свикна да си стои вкъщи и дори когато брат ми и аз пораснахме, нищо не се промени.

По едно време баща ми купи апартаменти за мен и брат ми. Сега обаче брат ми се е изнесъл и аз живея сам с майка ми. Баща ми разделя всичко, което изкарва, на три – за себе си, за мен и съпругата ми и за майка ми. От това, което ни изпраща, после даваме половината на майка ми, защото тя не умее да управлява парите. Може да излезе и да си купи нова, ненужно скъпа рокля, а да не остави нито една гривна, за да има какво да яде утре.

Никога не е работила, така че не разбира, че сметките не падат от небето. Казваше, че ще върне парите, но това така и не се случи, затова сега просто си ги иска.

През последната година баща ми реши, че ще дава пари на майка ми, за да си купува хранителни продукти, а на мен ще дава пари за лични разходи. Но това никога не е достатъчно за нея. Тя е истинска сврака, която е готова да си купи каквото поиска, а това е ужасно качество. Освен че прахосва пари, тя носи вкъщи и много боклуци.

Баща ми работи усилено във фабриката. Напоследък започна да взема допълнителни часове, като казва, че докато все още е на крака, иска да изкара пари, за да може внучката му да си купи собствен апартамент. Знам, че за да направи това, той може да загуби съня си и да се лиши от нещо. Помолих баща ми да не се претоварва, защото ние с жена ми също ще печелим пари и имаме нужда той да е здрав, но майка ми му казва друго. Изглежда е убедена, че той трябва да я издържа до последния си ден…

 

 

Rate article
За трети път майка ми ме помоли да взема пари назаем. “Мамо, може би трябва да си намериш работа?”