– За първи път взимаме родилка от регистратурата – каза лекарят от линейката в разгара на сватбата ми.

От 5 години живея със съпруга си в граждански брак. Отдавна мислим да сключим брак и е време да имаме деца, но все още нищо не се получава при никой от нас.

Дори съм ходила на лекари за прегледи. Откриха някои аномалии, но казаха, че дори и при тях има шанс да забременея.

Със съпруга ми се опитваме. Планирахме сватба след шест месеца. И тогава може би ще имаме късмета да имаме деца. Между другото, отдавна спряхме да използваме противозачатъчни. Бебетата бяха нашата мечта. Отдавна имах проблеми с цикъла си, затова не обръщах внимание на закъсненията. А напоследък съпругът ми забеляза прекомерните ми промени в настроението. Отиде в аптеката и купи тест за бременност. Преди това постоянно следяхме за това, но напоследък сякаш отпаднахме от правия път.

Взех теста и не можах да повярвам на очите си. Бременна съм! Веднага си записахме час за ултразвук. Лекарите потвърдиха предчувствието ни. Дори се разплаках от щастие. Най-накрая щяхме да бъдем родители. Дори не можех да повярвам в такова чудо.

И когато се овладя от емоциите, отново започна да се възприема здравият разум, си спомнихме за планираната сватба. Беше зима, десетата седмица от бременността и предсватбените тържества. Не беше точно това, за което бях мечтала, но все пак беше атмосферно. Съпругът ми се страхуваше за състоянието ми, затова предложи да преместим годежа за май. Все още щеше да има време преди раждането, въпреки че коремът ми щеше да е издут. Така да бъде. Така е по-приятно. Междувременно трябва да се опомня от такава драматична промяна.

Макар че бременността беше първа, но беше спокойна. С времето научих, че ще родя момиче. Междувременно подготовката за годежа беше в разгара си. Поканих гости, избрах ресторант и купих разкошна рокля. Отношенията ми със съпруга ми станаха още по-добри. Сега и двамата бяхме в очакване на нещо голямо.

Времето минаваше неусетно. И не след дълго вече стоях пред олтара, точно както бях мечтала от детството си. Дори съпругът ми не можа да сдържи сълзите си. Ето че стояхме на церемонията, ръцете ми трепереха, а краката ми се клатеха, но бях щастлива.

Слушам, за да видя дали случайно детето не реагира на тези тържества. Не, мълчание. Дори малко се притесних. Обикновено на тази възраст вече можеш да чуеш трептенията в корема. Тук няма нищо. След службата по гражданско състояние бях обзета от емоции. Започнахме да поздравяваме роднини и близки приятели, като изведнъж усетих остра болка в стомаха. Нямах представа как ще разбера, че контракциите са започнали, но осъзнаването дойде от само себе си. Направих крачка назад и видях локва под себе си. Всички се умълчаха.

След това някой изкрещя, че трябва да извикат линейка, защото раждам.

Веднага ме отведоха до колата, дадоха ми вода и дори ми набутаха някакви хапчета. Беше толкова страшно, защото нямах представа какво да правя в такива случаи. Това беше първото ми раждане. А бях бременна само в 36-ата седмица – твърде рано за раждане. Накрая пристигна линейка.

– Това е първият път, в който откарваме някого от сватба – каза лекарят. Подобни думи ме накараха да се почувствам още по-зле. Но медицинските сестри ме увериха, че всичко е наред. Това се случва. Такъв е животът, не можеш да гадаеш. През цялото това време съпругът ми беше до мен. Лекарят се опита да се пошегува още няколко пъти, за да ме накара да се почувствам по-добре, но на мен не ми беше до смях. Следващото нещо, което знаехме, беше, че сме заседнали в задръстване. Това направи нещата още по-трудни. Не можех да повярвам.

– Все още не можеш да родиш бебето. Още не е време – каза лекарят, когато ме прегледа в родилния дом. Тук бях изгубила ума си.

– Какво трябва да правя сега? Аз съм в процес на раждане!

– Е, трябва да родя. Не можех да си помогна.

Отведоха ме в родилната зала. Гостите останаха в коридора със съпруга ми. Лекарите дълго се опитваха да ми помогнат, но отворът не се уголемяваше – шийката на матката все още беше твърда. Изобщо не очаквах това. Сърдечният ритъм на дъщеря ми също започна да се влошава. Толкова много проблеми за един ден! Беше решено, че ще ми бъде направено цезарово сечение. Нямаше да родя сама. Сгряваше ме единствено мисълта, че за един ден успях да стана и съпруга, и майка.

После всичко се случи под упойка, така че дори не видях дъщеря си, след като се роди. Съпругът ми беше първият, който я взе в ръцете си. Той плачеше толкова много, че дори лекарите се просълзиха. На следващия ден имах честта да държа бебето. Това беше най-хубавият момент, който някога съм имала в живота си. Какъв сватбен подарък! Всички гости сега ме поздравяваха не само за брака, но и за раждането на дъщеря ми. Нужно ли е нещо повече от това, за да бъдеш щастлив? Мисля, че това е достатъчно!

В какво виждате щастието вие?

Rate article
– За първи път взимаме родилка от регистратурата – каза лекарят от линейката в разгара на сватбата ми.