Възрастната жена се обърна към Робърт и изрече думи, от които го полазиха тръпки по гърба: “Днес ще бъде прекрасен слънчев ден. Ще имаме достатъчно време да направим нещо.”

Робърт пътуваше с влак в тиха сряда и вагонът не беше претъпкан. Една възрастна жена влезе и седна до него, очевидно на път за зеленчуковата си градина в провинцията, подобно на Робърт и много други хора във вагона. Спомените за покойната му съпруга заляха съзнанието му. Обикновено ходеха заедно на парцела си, но след болестта ѝ той избягваше да ходи там, преследван от самота и меланхолия.

когато влакът спря на гарата, възрастната жена се обърна към Робърт и каза думи, от които го побиха тръпки по гърба: “Днес ще бъде прекрасен слънчев ден. Ще имаме достатъчно време да направим нещо.” Това бяха точно думите, които беше казала покойната му съпруга. Изненадан, той кимна в знак на съгласие и двамата започнаха да разговарят, обсъждайки слабата реколта през тази година, тежката зима и надеждите си за следващата година.

Когато стигнаха до автобусната спирка, Робърт се изненада, че не беше срещал тази жена преди. Те вървяха известно време заедно и след това се разделиха. Когато Робърт пристигнал на земята си, видял, че тя е обрасла по време на дългото му отсъствие. Разговорът с жената от влака обаче повдигнал духа му и той се почувствал вдъхновен да проучи мястото   .

С нова енергия той се заел да прекопава лехите и да изтръгва плевелите. Удовлетворението от плодородната почва го накара да реши да не продава земята засега. Той се наслади на почивката си, като седна на една пейка и се наслади на сандвичи и чай. Гледката на любимите му цветя, които се поклащаха наблизо, и зрелите ябълки под новото ябълково дърво му навяваха приятни спомени    .

Настроението на Робърт се подобри значително и той реши да идва по-често на мястото. Когато събираше гъби в гората, той се чувстваше така, сякаш от душата му е паднала тежест. Решил да продължи да работи, защото това внасяло радост и смисъл в живота му.

На връщане срещнал същата жена, с която се бил запознал по-рано. Двамата си споделяли ябълки и се забавлявали, говорейки за работата си на парцела. Възрастната жена го уверила, че има още много живот пред себе си, и го насърчила да гледа на работата си като на източник на радост и смисъл. Когато слязъл на спирката си, Робърт се усмихнал на залязващото слънце, чувствайки се доволен и вече не обременен от тъга.

 

Rate article
Възрастната жена се обърна към Робърт и изрече думи, от които го полазиха тръпки по гърба: “Днес ще бъде прекрасен слънчев ден. Ще имаме достатъчно време да направим нещо.”