Възрастната дама ме помоли да отстъпя долната седалка във влака, но аз отказах.

Със сестра ми искахме да отидем на почивка на море. Резервирахме хотел и купихме билети за влак. Местата ни бяха в едно и също купе на горния и долния рафт. Изглеждаше, че това пътуване трябва да е перфектно, но настроението ни се развали доста бързо. Във вагона влезе възрастна жена, която веднага ни постави пред свършен факт, че трябва да ѝ отстъпим мястото в долния етаж. Тя бързо премина от думи към действия и седна на краката ми, за да ме накара да се изправя възможно най-бързо.

Разбирам всичко, но удобството ми винаги е било приоритет за мен. Ето защо се погрижих за билетите предварително, за да пътувам така, както ще ми е удобно. Разбира се, няма да е лесно за възрастен човек на горния рафт, но трябва ли да се притеснявам за това? Според мен това е проблем единствено на възрастната дама или на тези, които са спестили от билетите си и са си купили по-евтино място.

Щом чу категоричния отказ, старицата вдигна истински скандал. Тя извика кондуктора, който не можеше да направи нищо, защото аз по никакъв начин не съм нарушил закона.

Все пак жената се опита да ме убеди да отстъпя, като каза, че трябва да уважавам по-възрастните хора. Но аз нямах намерение да следвам нечий пример, затова спокойно отказах. Началникът на влака трябваше да намери изход от конфликта. Той намери свободен рафт за баба ми в друг вагон. Това означава, че все още имаше свободни места, така че старата жена се опита да спести пари, като манипулира добрите сърца на другите хора.

В крайна сметка влакът започна да се движи. След известно време сестра ми седна до мен и каза:

– Ти си толкова смела! Аз отдавна щях да се предам мълчаливо…

Вярвам, че съм права в тази ситуация. Платих пари за мястото, така че защо трябва да страдам? Нека всеки да носи отговорност за себе си, а не да се опитва да мами и да печели от другите.

Съгласни ли сте с мнението на жената?

 

 

Rate article
Възрастната дама ме помоли да отстъпя долната седалка във влака, но аз отказах.