“Вземи сина ми и го отгледай като свой собствен син” – попита майка ми съседката си.

Научих за тази история преди много години. По онова време бях на 18 години. Мислех, че съм пълнолетен. Но след като майка ми ми разказа тази история, целият ми свят, целият ми живот се преобърна с главата надолу.

Не можех дори да си помисля за това, че майка ми някога е направила такова нещо. Ето какво ми разказа майка ми.

Когато била бременна, лекарите я вкарали в болница. Тя вече била много напреднала, майка ми щяла да ражда. Било е точно преди Нова година. Отначало майка ми била сама в стаята. Било й скучно, а после, три дни преди Нова година, в стаята сложили една жена. На мама ѝ се стори, че тя е с десет години по-възрастна от нея. Мама беше много щастлива от това: сега нямаше да е сама. Това означаваше, че няма да ѝ е толкова скучно и самотно.

Едва тогава майка ми забеляза, че жената е в много тежко състояние. Тя спеше много и много рядко отваряше очи. Много често майка ми се вслушваше в дишането ѝ през нощта: страхуваше се съседката ѝ да не умре. След няколко дни на жената ѝ стана по-добре.

Жената се казваше Мария. Тя идваше от едно село. Мария беше самотна жена, израснала като сирак. Тя нямала съпруг. Майка ѝ не ѝ задала повече въпроси и Мария не казала нищо повече. Това беше първото ѝ дете. На нейните 42 години бременността била голямо чудо. Мария наистина искала да стане майка и била много щастлива, че най-накрая е успяла да забременее. Тя не беше с 10 години по-възрастна от майка ми, а с 20 години.

Медицинските сестри се отнасяха много лошо с Мария: не им харесваше, че е от провинцията. Тя вече беше бременна в осмия месец. До раждането ѝ оставало още много време, имало много висок риск от спонтанен аборт.

Външно Мария изобщо не приличала на жена от село. Можеше да се каже, че е от село, само по големите ѝ, натежали ръце. Беше очевидно, че Мария работи много усилено. Но иначе беше много хубава жена: имаше големи сини очи, дълга гъста плитка. Говореше спокойно, беше весела, не беше обидчива. Много скоро те станаха приятелки. Мама много харесваше Мария, защото беше много добра, но със силен характер.

Татко носеше на мама различни вкусни лакомства. Мама споделяше всичко с Мария. Тя се радваше като дете на всяка мандарина, на всяка ябълка и на всеки шоколадов бонбон.

Всичко беше хубаво. Жените чакаха раждането на децата си, разменяха си адреси, за да могат да си ходят на гости. Но през нощта се случило нещастие: Мама се събудила и видяла, че в стаята има много лекари и медицински сестри. Мария била откарана на носилка; изглеждала много зле. През останалата част от нощта тя не спала, а на сутринта сънувала необичаен сън.

Сякаш седеше в кухнята и затваряше доматите за зимата. Около нея светлината беше толкова топла и тя чуваше детски гласове. Тогава се появила Мария и казала на майка си:

– Дойдох да се сбогувам с теб. Ние с теб станахме толкова добри приятелки! Ти си толкова прекрасна! Жалко, че сега сме разделени. Но не оставяй сина ми. Вземи го и го отгледай като свой. Знам, че сте много добра. Ще бъдеш добра майка за него. Имаш голямо сърце и в него има място за три деца!

След тези думи Мария изчезна. Мама се събуди разстроена и веднага изтича при лекарите:

– Как е Мария? Какво не е наред с нея?

– Няма я вече. Тя е мъртва – казала медицинската сестра.

– А как е момчето? Как е нейното момченце?

– Момченцето е добре. То е слабо, недоносено, но здраво. А откъде знаете, че Мария е родила момче? – попита докторът.

Мама се стъписа и не каза нищо. От вълнението и безсънната нощ тя също започна да ражда, водите ѝ изтекоха бързо. По време на раждането майка ми се замисли за думите на Мария: за какви три деца става дума? И тогава, след няколко часа, всичко стана ясно: мама роди близнаци: мен и братчето ми.

Татко беше много щастлив и на майка ми ѝ трябваше много време, за да му каже, че иска да осинови още едно дете – малката Мария. Тя се притесняваше, че татко няма да се съгласи и бебето ще бъде изпратено в Дом за бебета, че ще остане сирак и ще израсне в сиропиталище, също като майка си.

Но бащата постъпи мъдро и хуманно: съгласи се да осинови момченцето. Лекарите се съгласиха с родителите ми и регистрираха момчето като третото дете, което майка ми е родила.

Мария много често сънуваше майка ми и винаги ѝ даваше много важни житейски съвети. А един път Мария дори ме спаси. Бях много болна, температурата ми беше много висока. Мария дойде насън при майка ми и каза, че трябва незабавно да ме заведе в болницата, защото иначе мога да умра. Майка ми послуша Мария и извика линейка. Те успяха да ме спасят: Имах тежка двустранна пневмония на белите дробове.

Минаха години и родителите ми решиха да кажат на Ник, че не са негови роднини. След това отношението на семейството ни към Ник не се промени.

Той стана още по-внимателен и привързан към майка ни. Наскоро се ожени и замина да живее в друга държава. Често ни се обажда и ни пише оттам.

Прекрасният ни брат много ни липсва.

 

 

Rate article
“Вземи сина ми и го отгледай като свой собствен син” – попита майка ми съседката си.