– Вземете нещата си и тръгнете. Искам да се разделим. Разбери, не мога повече да понасям изневерите ти.

– Вземи си нещата и си тръгни. Искам да скъсаме с теб. Разбери, не мога повече да търпя изневярата ти – извика майка и загреба всички вещи на баща ми в куфара.

– Люси, събуди се! За какво говориш? Аз нямам любовница!” – Татко започна да се оправдава. И в този момент майка ми извади едно писмо и баща ми разбра всичко. Събрал си нещата и си тръгнал, но извикал:

– Вижте се! В какво си се превърнал. Жената, която обичах, вече я няма. Ти си нищо. Сега никога няма да бъдеш щастлива! Но аз ще бъда! Повярвай ми! Тя е красива и може да ме направи щастлив!” – каза баща ми с усмивка. Но той грешеше. Мама и аз бяхме добре и без него.

– Мамо, защо не го изгони по-рано? Той винаги крещеше на теб, на мен. И как може човек, който обича, винаги да е нещастен и груб? Защо си търпяла всичко това? – Опитах се да получа отговор…

– Исках да имаш семейство, за да не се чувстваш изоставена сред връстниците си. Знаеш ли, аз съм израснал без баща и знам за какво говоря. Баща ни ни изостави, а сега ти повтаряш същия път и аз съм огорчена – каза мама през сълзи. – Човек е роден, за да бъде щастлив! А ние не бяхме щастливи.

– И вие не бяхте щастливи. Ще срещнеш своята любов. Не се тревожи за мен. Погледни юмруците ми – размахах бебешките си ръчички. Майка ми се засмя и ме прегърна.

Баща ми грешеше, защото това беше майка ми и аз бях с нея. Но преди това тя и аз бяхме имали много скърби. Работата е там, че баща ми изобщо не ни помогна. Той дори плащаше много малка издръжка. Направи специална забележка, че заплатата ми е малка, за да не се налага да плаща цялата сума. Мама ходи при него няколко пъти.

– Ти си този, който ме изгони. Можехме да живеем като всички останали. И дъщеря ми нямаше да израсне без баща! Ти направи своя избор и сега всичко зависи от теб – отвърна той рязко на майка си.

– Но това не беше нейна вина. Ти беше тази, която скъса с мен, но бивши гаджета няма. Тя има нужда от теб – помоли тя майка му.

– Виж, Люси, този разговор е приключил. Нямам какво повече да кажа. Моля те да не търсиш повече срещи с мен.

След този разговор майка ми не спа цяла нощ: тя ридаеше в стаята си. Не знаех какво да направя, за да ѝ помогна. Тя ме помоли да й дам време да се опомни. На сутринта майка ми вече беше много различна. Беше красиво облечена и гримирана, а аз не я познах.

– Съжалявам, че вчера станах малко мекушав, скъпа. Ние с теб сме две красавици и ще се справим. Аз имам теб, а ти имаш мен! Така че ще се справим! Но не мога да го направя без твоята помощ. Трябва да ми обещаеш, че няма да ме провалиш в училище, а аз няма да те проваля във всичко останало! – каза ми тя по много сериозен и зрял начин.

– Мамо! Давам ти думата си, че няма да те подведа! – Отговорих, като обмислях значението на всяка буква.

Мама работеше много усилено, но при всичко това винаги намираше време да бъдем заедно. Въпреки че имаше много работа, тя изглеждаше като много щастлива жена. Тя просто разцъфтяваше. Аз също не я разочаровах. Завърших гимназия. Мама не се омъжи. Каза, че вече не иска да има дългосрочна връзка, въпреки че й се обаждаха много пъти.

– Чувствам се толкова добре сама! Почти съм баба, а ти искаш да ме омъжиш – пошегува се мама.

– Мамо, аз скоро ще тръгна на училище, а ти сама – не се примирих.

Но майка ми не искаше да го чуе. Запознах се с баща си, когато бях на 26 години. Той поиска да ме види чрез майка ми. А тя е добра душа, уговори ме да го направя.

– Знаеш, че не ти имам нищо против. Не изпитвам нищо към теб – нито любов, нито омраза, нито гняв. Нищо! Ти си просто непознат за мен – казах на баща ми, когато се запознахме.

– Аз съм твоят баща! Не можеш да спориш с това! – Той се опита да ме притисне по този въпрос.

– Разбира се, че го направи. Аз нямам нищо против, за разлика от теб. Но ти не знаеш нищо за живота ми. Пропуснал си всичко, така че си просто външен човек.

– Мога да ти помогна. Имам успешен бизнес и разполагам с финансови средства. Искам да оправя нещата. Позволи ми да бъда до теб – помоли той.

– Майка ми ме е учила още от дете да не приемам помощ от непознати и винаги да разчитам на себе си – отвърнах рязко и прекъснах разговора, като си тръгнах.

Разбира се, майка ми ме смъмри за това, че съм постъпила така с баща ми. Но нямах намерение да го наказвам. Наистина нямах какво да кажа на този човек. Цял живот живяхме без него, а сега не го искам в моя.

Смятате ли, че момичето е било правилно да не прости на баща си?

Rate article
– Вземете нещата си и тръгнете. Искам да се разделим. Разбери, не мога повече да понасям изневерите ти.