Всички й завиждаха. Всички мечтаеха за съпруг като нейния, но времето променя всичко. Един инцидент променя обичайния график на живот на влюбена възрастна двойка.

Той, дори на 40-ата година от брака си, не може да се влюби в съпругата си. Всички я гледаха със завист. През 70-те години на миналия век, когато това е било рядкост в обществото, всички са били изненадани от връзката между двамата влюбени.

Тогава той бил млад и не можел да откъсне очи от любимата си. Отнасял се към нея толкова благоговейно, че това било видимо и забележимо дори за непознати.

Никога не се преструваше на мил и пухкав, както правят някои хора: пред приятели се преструват, че са луди по партньора си, а в тяхно отсъствие си пият взаимно кръвта.

Всъщност той обичаше жена си без преструвки. Винаги се е отнасял с нея като с принцеса, дори сега, когато и двамата бяха навършили 70 години.

Любовта му беше най-истинската, която може да бъде на света, без капка преструвка и изгода. Готвеше вкусни закуски за жена си, четеше ѝ, когато тя не можеше, водеше я на любимите ѝ пиеси, макар че мразеше театъра. Дори се научи да кара колело, защото любимата му обичаше това усещане, когато хладният въздух удря лицето ти с кадифен шлейф, а сърцето ти изскача от гърдите от удоволствие и страх.

Той винаги усещаше кога тя се чувства зле. Знаеше, че ако ръцете ѝ са по-студени от обикновено, трябва да хапне шоколад, иначе главоболието беше неизбежно.

– Скъпа, отдъхни си за минута и хапни нещо за обяд. Сложих всичко в чантата ти в контейнера. Очаквам обратната ти връзка, добър апетит”. – обади се той на съпругата си, като знаеше, че тя винаги забравя да обядва на работа.

Краят на една такава приказка е един и същ: двама живеят заедно в мир и хармония и си тръгват заедно… Но животът не е приказка.

Изведнъж, в сумрака, се чу ревът на автомобилни спирачки близо до пешеходната пътека. Той получава мозъчна травма и дълго време е в кома. Лекарите не можеха да кажат нищо. С всяка изминала минута те губели надежда, че ще излезе от комата. Но се случило чудо. Той се събуди.

Научил всичко от нулата. Дори как да ходи. След известно време се върнал у дома. Всички негови приятели и роднини дошли да го поздравят за това събитие.

А какво да кажем за нея? В болницата тя разбрала, че той ще си отиде. Не знаела как да опише с думи странното чувство, което я обзело. Сякаш се беше превърнал в своя собствена алтернативна личност. Станал е егоист, по-малко грижовен, силно конфликтен и слаб в отношенията си с приятелите. Умееше да прави скандали от нищо. Живееше, без да мисли за другите. И така в продължение на няколко дълги години.

Една сутрин се събуди, тревожно огледа стаята, в която се беше събуждал повече от 40 години, и попита със сълзи на очи:

– Къде съм аз?

Оттогава проблемите се задълбочили. Той възприемал само прости, кратки изречения. След половин час забравял, че вече е обядвал например, и се връщал в кухнята, като с часове се взирал в телевизионния екран, без да разбира какво се случва там.

Но тя не пускаше ръцете си. Завела съпруга си при лекари, но те не знаели как да помогнат, защото в такива случаи медицината е безсилна. Ядрено-магнитният резонанс показал, че деменцията не е далеч. Сега било нейно време да се погрижи за съпруга си. Тя се погрижила за съпруга си, той приел ухажването.

Всеки път, когато осолявала супата на съпруга си, той я поглеждал с подозрителен поглед, подозирайки, че жена му иска да го отрови, тогава тя уморено му показвала надписа “Сол” на опаковката.

Все пак вярвам, че това е история за истинска, проверена от времето любов. Ако ме попитате мен, семейния психолог, какво е любовта, ще ви разкажа тази история, защото любовта е нещо повече от споделено щастие и разбирателство.

 

Rate article
Всички й завиждаха. Всички мечтаеха за съпруг като нейния, но времето променя всичко. Един инцидент променя обичайния график на живот на влюбена възрастна двойка.