Виждам, че и ти не си доволен. Е, кой би искал това? Не мога да понасям да го виждам!

Преди няколко години брат ми се ожени. Трябва да му отдам дължимото, той дълго време не се отказваше, вече беше надхвърлил тридесетте! Той винаги е живял за себе си. На забележките на приятелите брат ми винаги отговаряше така:

– “Имам си собствен апартамент, нямам проблеми с парите, защо ми е котва на врата в лицето на жена? Знаеш ли колко ми е добре сам, а и изобщо не ми е скучно, имам си котка! Живеем с него и не познаваме мъката, а жените какво са? Те идват и си отиват, а котката е винаги там! Но дошъл ред на брата: хванал се в капан, заложен от нежните женски ръце. Момичето било хитро: дълго време създавало непристъпна външност, събуждайки ловния инстинкт. Срещнали се точно на магистралата, където момичето се опитало да спре стопаджията. Двадесет и осем годишното момиче е разведено, а за щастие момчето няма деца. Той просто я откарал до града.

Срещнали се отново, всичко започнало да се върти, историята е съвсем банална. Момичето прекарало няколко нощи при него, след което някак незабелязано първо се появила четката ѝ за зъби в банята, а после и различни дребни вещи из апартамента. Преди да се усети, те вече живееха заедно. Веднъж, лежейки на дивана, стоплени след обилна вечеря, те разговаряли за различни дреболии, когато изведнъж момичето рязко седнало и казало:

– Спомняш ли си, че веднъж ти намекна за сватба? Много мислих за това и знаеш ли… сигурно бих се съгласила! Момчето, колкото и да напрягаше паметта си, не можеше да си спомни такива разговори. Въпреки това, предвид объркването от сюжетния обрат, той наистина не можеше да отрече. Не, разбира се, опита се, но момичето разбра неразбираемото му мърморене по свой начин и без да му позволи да се оправи, насочи разговора към планирането на сватбата.

Физически се чувстваше така, сякаш потъва в това блато, но нямаше сили да се съпротивлява, а и не разполагаше с тежки аргументи. Така един ерген на планетата стана по-малко. Първата година от семейния живот беше почти безоблачна. Ако не се вземат предвид дребните претенции, които съпрузите периодично си представяха един на друг. На нея не ѝ харесваше, че той понякога се задържа дълго на работа. Съпругата му го разстройваше с това, че със завидна редовност разговаряше по телефона с бившия си съпруг, обсъждайки някакви далечни проблеми. На възмущението му тя отговорила, че му помага да реши проблемите си, защото той трябва да бъде по-мил към хората. Веднъж човекът отпразнувал годишнината на ръководителя на компанията на работното място. В очакване на пристигането на съпругата си той задрямал на дивана, но скоро се събудил, когато чул разговора:

– Каква котка си. Мустакат, мек, спи по цял ден…

Всичко е наред, но ти си глупав, точно като баща си. Просто не можеш да правиш нищо друго, освен да спиш. Само че… ти си дори по-умен от него! Макар че не можеш да говориш, но разбираш всичко. Котаракът подръпна опашка и се прозя

– Ето! Казах ти, че разбираш всичко! А този… глупак просто… не иска да разбере нищо! Е, докога ще живееш така! Човекът слушал този разговор, докато не усетил, че в него кипи гняв, искал да стане и да каже на жена си всичко, което мисли за нея, но разговорът изведнъж се насочил в друга посока.

– Той отново се прибрал вкъщи пиян, миризмата е из целия апартамент, няма да изчезне! Виждам, че и ти не си щастлива. Е, на кого би му харесало това? Не мога да понасям да го виждам! Всеки ден съжалявам, че съм се омъжила! Изглеждаше нормален, но се преструваше на гадняр. Бившата е по-добра от него! Той не пие, печели много пари, защо го оставих?

Та той е изневерявал няколко пъти, кой не изневерява? Но какви подаръци ми направи после! Той се извини прекрасно! А той все още ме моли да се върна! Кажи ми, какво да правя? Дай ми някакъв знак! Ти решаваш съдбата ми, всичко е в твоите лапи!

Но тогава вратата внезапно се отвори и в отвора се появи внушителна фигура на мъж. Той взе котката на ръце, погледна жена си изпод челото си и каза:

– Ако ти се струва, че съм мечтал да се оженя за теб, това далеч не е така! Изобщо не се нуждая от съпруга! Това си ти, която влезе в апартамента ми и в живота без сапун! А сега и ти ме отвращаваш. А утре подай молба за развод, ще подпиша всичко!

Тя избухна в сълзи, опитвайки се да се извини и да обвини мъжа за неговото бездушие и непригодност. Но братът беше категоричен и въпреки мекия си характер издържа на нападките и изгони нахалната жена през вратата. Още от входа момичето извика такси и потегли в неизвестна посока.

 

 

Rate article
Виждам, че и ти не си доволен. Е, кой би искал това? Не мога да понасям да го виждам!