– Виж, сестра ти носи рокля като твоята, а ти каза, че родителите ти са я купили скъпо, като ексклузивна.

Когато Лиза се омъжи за първи път, беше труден момент. За да имам достатъчно пари за красива рокля, трябваше да откажа пищен банкет.

– Опитах няколко рокли в салона, но всички бяха грешни – спомня си тя, – А после облякох тази и повече не исках да я сваля. Казаха, че била изключителна и ръчно изработена.

– Цената се хапе – каза майка ѝ. – В края на краищата, това не е голяма работа. Просто за да те направи красива и щастлива.

След сватбата Лиза и съпругът ѝ се преместиха да живеят при свекърва ѝ и свекъра ѝ. Сега те живееха в столицата. Но свекървата беше родена в същия град като Лиза.

– Запознах се със съпруга си, когато той дойде при баба ми в моя град – казва Лиза – там живееха в тристаен апартамент със свекърва ѝ и по-малката сестра на съпруга ѝ.

– А с роклята какво смятате да правите? – По-добре е да я продам, за да не заема място и да не лежи зле.

– Ще помисля – отвърна Лиза, – нека засега остане, а после ще реша.

Майка ѝ казваше, че е лош късмет да се продава сватбена рокля. Това е все едно да повериш съдбата си в ръцете на някой друг. Лиза не вярваше в това, но не искаше да се сбогува с красивата си рокля.

Измина една година. Лиза и съпругът ѝ отишли в дома ѝ за две седмици. Оказало се, че остават там още една седмица, защото братовчедката на съпруга ѝ ги поканила на сватбата си. Лиза познавала годеницата ѝ, били в един и същи клас.

– Виждате ли? – Съпругът ѝ я попитал: – Сестра ѝ има рокля точно като твоята. А ти ми каза, че е толкова ексклузивна и скъпа. Опитваше ли се да си сложиш цена?

– Беше ми много неудобно от думите му – спомня си Лиза, – защото родителите му, когато дойдоха на сватбата, също се опитаха да се смеят злорадо на това.

По време на сватбата булката успя да разкъса воланите на роклята си с петата си и да остави петна по нея от тортата, която младоженецът случайно изпусна. Лиза го запомнила добре, защото булката казала: “Не, не, не:

– Наех рокля и платих толкова много, – оплака се момичето – тя е изключителна, шита на ръка. И как ще си я върна?

Всички се опитали да съжалят и да подкрепят булката. Минал един месец. Една колежка в работата помолила Лиза да продаде роклята си. Тя се съгласила и предала роклята в една кутия, без дори да погледне вътре.

– Между другото, добре ми платиха за това – продължава Лиза, – а на следващия ден колежката не само ми върна роклята и си взе парите обратно, но и разказа на всички в работата, че съм се опитала да я измамя.

– Не те ли е срам да вземеш такива пари за този мръсен боклук? – Упрекнаха Лиза.

Тя не знаеше какво да отговори. Отворила кутията и видяла, че подгъвът на роклята е скъсан, а в средата на роклята имало голямо шоколадово петно.

– Всичко си дойде на мястото – каза тя. “Обадих се на булката. Всичко беше точно така, както си мислех, че ще бъде. Свекърва ми ѝ беше донесла тази рокля, уж от салон, за да я вземе под наем. “Не се притеснявай – успокои племенницата си свекърва ми, докато вдигаше съсипаната рокля, – ще ги накарам да говорят толкова силно, че дори няма да забележат нищо. Но тази неприятност ще струва допълнителни пари.

– Така че какво от това? – Съпругът ми започна да защитава майка си, когато Лиза разбра как е възможно да го направи зад гърба ѝ и подгони колегата си: – Е, щеше да лежиш още една година без дело, а майка ми успешно го използва. Без лъжа няма да получиш обезщетение, така че трябва да знаеш как да живееш.

Лиза не мислеше дълго и още същата вечер си събра нещата. Тя се върна при родителите си.

– Е – казва Лиза, – когато се омъжих за втори път, си купих още по-хубава рокля. Все още я имам. Вярвам ли в предзнаменования? Не! Тази ситуация просто показа в какво скъперническо и безскрупулно семейство съм попаднала.

Всъщност те не само измамиха Лиза, но и се облагодетелстваха от племенницата си, като й взеха не само парите за наема, но и за съсипаната рокля. Знамение, което наистина си заслужава да се чуе: огледайте добре младоженеца и семейството му. Тогава няма да сбъркате.

Вярвате ли в знамения?

Rate article
– Виж, сестра ти носи рокля като твоята, а ти каза, че родителите ти са я купили скъпо, като ексклузивна.