Винаги живеехме според правилата на баща ни. А когато той почина, всичко премина в ръцете на майка ми. И това е въпреки факта, че майка ми живее с по-малкия ми брат

в нашата къща винаги сме спазвали правилата на баща ми. Той казваше, че работата на мъжа е да ремонтира, да мести мебели и да осигурява прехраната на семейството. Но почистването, готвенето и отглеждането на децата е работа на жената. Нашето семейство живееше по този принцип, но, честно казано, това не ми харесваше   .

– Смятате, че един мъж ще търпи мръсните чинии в мивката. Той ще напусне такава жена!” – казваше баща ми.
– “И аз ще се оженя за някой, който няма да дели работата на мъжка и женска. Съпругът ми ще ми помага”, отговорих аз.

Когато брат ми отиде да служи, баща ми почина. Оттогава ни е трудно, защото дотогава майка ми не беше работила и ден. Тя се грижеше за домакинството. По това време учех в университета. Майка ми се опитваше да си намери някаква работа на непълно работно време, а също така се надяваше, че щом брат ми се върне от армията, ще ни бъде по-лесно да живеем. По това време се преместих да живея с приятеля си. Между другото, той ми помагаше във всичко и не разделяше задълженията ми на мъжки и женски. Ако се прибирах уморена от работа, за него не беше проблем да ни сготви вечеря.

Но когато брат ми се върна у дома, животът на майка ми не стана по-лесен. В края на краищата той имаше същите възгледи като баща ни. Вкъщи можеше да има купчина пране, да няма сготвена или почистена храна, а брат ми да не си мръдне пръста    .

– Аз работя цяла седмица, така че имам право да почивам през уикендите – каза той.

– “Но мама също работи. Не ти ли е трудно да й помагаш?” Казах.

“Сега почти всеки ден трябва да идвам при мама и да я моля да свърши домакинската работа. Не разбирам как някой може да е толкова безсърдечен като брат ми.

 

Rate article
Винаги живеехме според правилата на баща ни. А когато той почина, всичко премина в ръцете на майка ми. И това е въпреки факта, че майка ми живее с по-малкия ми брат