Винаги проверявам касовите бележки от магазина. И имам своите причини за това

Някои може да ме нарекат отегчител, но аз винаги проверявам касовите си бележки още на касата. И имам своите причини да го правя.

– Имате ли нужда от пакет?

– Не – отговарям аз.

“Днес на касата има нова продавачка. Платих за покупките и взех касовата бележка. И няма да повярвате. Първото нещо, което виждам в списъка, е пробит пакет, който отказах. Връщам се и показвам касовата бележка на касата. Касиерката веднага ми подава торбичката с думите:

– “Съжалявам, но няма да ви възстановя сумата.

Преди много време цените в магазините бяха ясни и предвидимо известни. Така че нямаше нужда да проверявам каквото и да било. Но времената се промениха. Проверявам внимателно касовата бележка винаги, когато я получавам:

– Имам голям списък с хранителни стоки. Това обикновено се случва в супермаркета. Най-често срещаната грешка тук е допълнителен артикул в касовата бележка. Купувам едно пакетче сол, но по някаква причина в касовата бележка може да има две. Или в средата на списъка за пазаруване намирам артикул, който изобщо не съм купувал. Може да става въпрос за дреболия, която не е толкова лесно да се забележи.

Вторият случай е, ако цената на закупените продукти ми се струва твърде висока. Когато отивам в супермаркета, се опитвам предварително да изчисля сумата, която ще похарча за хранителни продукти. И веднага се предупреждавам, ако касиерът извика подозрително по-висока сума от очакваната. Това се случва, ако промоционалната стока е била пробита без посочената отстъпка или ако под стоката, която съм купил, е имало етикет с цена от друг продукт. Така се оказва, че съм очаквал да купя даден продукт за една сума, но тя се оказва друга. Тогава трябва да заплатя цената, посочена на промоционалния етикет с цена. Въпреки че промоцията вече не е валидна, защото етикетите с цените не са били сменени навреме. Но дали това е проблем на купувача? Във втория случай връщам стоката и също така подавам жалба до магазина. Защото в повечето случаи грешният етикет с цената е поставен умишлено.

Третият случай е, когато купувам продукти в малки магазини. Там често може да се намери бъркотия с цените. За такива мини-маркети това е често срещано явление.

За някои хора може да съм скучен. Но ще изисквам справедливост, дори и да става въпрос за малка разлика. И не става въпрос за пари. Няма да ме мързи да се върна в магазина на следващия ден и да проверя дали ценовата табелка наистина е променена. Не смятам, че извинение като “нямаме достатъчно служители” е причина да мамиш клиентите си.

Някои хора са убедени, че малката разлика не си заслужава труда. Какво мислите вие? Ще отделите ли от собственото си време, за да изясните ситуацията, или не смятате, че това е измама на клиента?

 

 

Rate article
Винаги проверявам касовите бележки от магазина. И имам своите причини за това