Виктория реши да ми даде апартамента си и отначало всичко изглеждаше идеално. Историята обаче се оказа много по-сложна, отколкото изглежда.

Въпреки че всички смятаха Виктория за моя родна баба, ние не бяхме дори далечни роднини. Ситуацията се разви по следния начин: Истинската ми баба, която беше близка приятелка на Виктория, често ме водеше на гости при нея, когато бях дете. За съжаление баба ми почина преждевременно, но Виктория остана при мен дълго време. Сякаш ме беше осиновила, казано по-просто. С баба Виктория станахме изключително близки. Заедно правехме сладко, пекохме вкусни торти и пайове, работехме в градината и се подкрепяхме в трудни моменти.

Виктория нямаше близки роднини – нито деца, нито внуци. Аз станах нейното семейство. Тя ми подаряваше подаръци, грижеше се за мен като за собствена внучка и дори ми повери скъпа семейна реликва. “Тя няма ли други роднини?” – попита веднъж моя приятелка. “Е, има племенници. Но баба Виктория почти не общува с тях. Няколко пъти им се е обаждала, но те сякаш не желаят да установят контакт. Мисля, че това е разбираемо.

Живеят в различни градове, имат си свои проблеми и планове, а освен това има и тази стара леля от друго място. Обаждат се един път годишно, но, както можете да си представите, това едва ли е достатъчно за семейни връзки… Напоследък майка ми се грижи за баба Виктория. Тя често я посещава, купува хранителни продукти, а понякога плаща и комуналните услуги. В знак на благодарност баба Виктория направи завещание да остави апартамента си на майка ми. Майка ми обаче реагира доста негативно на този жест, като каза: “Ти имаш толкова много роднини. Аз не ти помагам заради апартамента или парите, а като човек. Пререгистрирай апартамента за племенниците си”.

Въпросът остана нерешен и майка ми отказа предложението за апартамент. Приблизително по същото време баба Виктория се обади, като каза шеговито: “Аз не мога: “Съседите се наводняват”. Събудих се посред нощ, а водата беше до глезените ми”. С майка ми веднага се втурнахме към къщата на Виктория, където майка ми остана една седмица      .

Междувременно тя уреди баба ми да живее при нея (аз живея с приятеля си). Дори предложихме на Виктория да се премести при нас, но тя категорично отказа. Няколко дни по-късно тя ми се обади и изрази желанието си да ми дари апартамента, тъй като майка ми не искала да го приеме в завещанието си. Важно е да отбележа, че с приятеля ми ще се оженим след няколко месеца, но изпитваме финансови затруднения, тъй като харчим цялата си заплата за наем на апартамент. Апартаментът на Виктория би ни бил изключително полезен     .

разбирам, че няма да го получим веднага, но той би ни дал увереност в бъдещето, защото през последните четири години се местим от един апартамент под наем в друг и нямаме нищо, което да наречем свое. От една страна, осъзнавам, че наистина имаме нужда от този апартамент. Бъдещият ми съпруг също оказва натиск върху мен, като ми казва: “Не наранявай чувствата на баба си. Тя иска да ти направи този подарък от цялото си сърце, а ти не й отвръщаш с взаимност”. От друга страна обаче, аз се чувствам виновна. Тя все още има семейство, дори и да не общуват помежду си.

Те са тези, които трябва да получат апартамента. Освен това наистина не обичам да градя щастието си върху чуждото нещастие. Изобщо не знам какво да правя в тази ситуация.

 

Rate article
Виктория реши да ми даде апартамента си и отначало всичко изглеждаше идеално. Историята обаче се оказа много по-сложна, отколкото изглежда.