Вече си била в отпуск по майчинство, това е достатъчно, сега сестра ми ражда, трябва да й помогна.

Накратко, съпругът ми ме принуждава спешно да изляза в отпуск по майчинство, защото сестра му, която сега очаква дете, има нужда от помощ. Вече си била в отпуск по майчинство, това е достатъчно, сега сестра ми ражда, имам нужда от помощ, така че ела на работа. Съгласих се: той ще седи със сина ни – каза ми съвсем сериозно съпругът ми. Бях просто в ступор от такова предложение. Той смята, че спешно трябва да изляза от отпуска по майчинство, защото иначе няма да може да помогне на сестра си, която скоро ще роди второ дете. А това, че искам да се насладя на майчинството колкото се може повече, тъй като това е първото ми дете, не интересува любимия ми. Освен това той казва, че мисля само за себе си. Родих сина си преди една година. Излязох в отпуск по майчинство от нормалната си работа, там ме чакат, но не бързат да си тръгват. Веднага предупредих всички, че ще остана с детето докрай, до тригодишна възраст. Дълго време се подготвяхме за бебето и аз се наслаждавах на майчинството. Мислех за второ дете, но сега не знам. Сега не знам изобщо нищо, дори се съмнявам, че бракът ни има бъдеще. Когато излязох в отпуск по майчинство, бяхме изчислили всичко и ни стигаше за всичко. Нямаме ипотека, нямаме и заеми, така че доходите на съпруга ми бяха напълно достатъчни за семейството ни. Но изведнъж се появи фактор Б – сестрата на съпруга ми. С нея не общувахме, защото винаги ме е отблъсквала с инфантилността и безпомощността си.

Изглежда умна, но просто си е избрала удобен модел на поведение. Доскоро тя имаше съпруг, от когото имаше дете. Те не се ожениха, защото: “ами какво ще промени този печат в паспорта ти”. Детето има тире в графата баща, тя е самотна майка. Е, живяха и живяха, не ни докоснаха. Аз вече бях в отпуск по майчинство със сина си, когато мъжът ми каза, че отново ще става чичо. Сестра ми отново е бременна! Добре и хубаво, нека растат здрави. Е, наскоро съпругът ѝ замина в неизвестна посока, оставяйки я бременна в петия месец с двегодишна кукла на ръце. Красива ли е тя? Да, красива е. Свекървата, разбира се, се втурнала да помага на дъщеря си. Взела я да живее при нея, храни я, дава ѝ вода. Но заплатата ѝ не е много богата, а има още две усти за изхранване с перспективата за трето. Съпругът ми също беше принуден да се присъедини към това безобразие. Никой не ме е питал, но и аз не съм уреждала конфликти. Трябваше да помогна.
Имахме достатъчно пари. А онзи ден съпругът ми каза, че е изчислил и е стигнал до извода, че трябва да изляза в отпуск по майчинство – не мога да нося всичко сама, а сестра ми има нужда от помощ. Тя е сама с две деца. А майка ми не е силна. И така, говорих с нея, тя ще седи със сина ни, все пак ще гледа собствените си деца, а ние ще й плащаме за това. Ще излезете от отпуска по майчинство, ще печелите нормално. Предложението е на ръба на гениалността. – И защо трябва да хвърлям малкото си дете на чужда леля, за да угодя на сестра ти и да се вкопча в ярема? Нали съм направила дете заради нея, за да се отплащам така?” Бях ядосана.

– Ние сме семейство, те са мои роднини, трябва да си помагаме – каза той, – но не си спомням майка ти или сестра ти да са ни помагали с нещо! Нарекоха ме егоистка, която не иска да разбере никого, освен себе си. – Позволете ми да предложа друг вариант: сестра ви ще ражда след седмица. Нека майка ви излезе в отпуск по майчинство, а сестра ви да отиде на работа. Как ви харесва тази идея? – Ами какво ще печели там? Тя няма нито умна професия, нито опит. Няма да може да се сравнява с твоята заплата!” – обясни ми съпругът ми, сякаш е напълно наивен или пък си мисли, че аз съм такава. А аз не разбирам и не смятам да мисля защо трябва да влача сестра му и да се отървавам от законно спечеления декрет. Поставям съпруга си пред факта, че няма да отида никъде. Нямам нужда от него. А ако той настоява, нека си събере нещата и да отиде при майка си да танцува под звуците на сестра си. Апартаментът си е мой, имам го от баба ми, ще се справя някак. – А ти от какво ще живееш, ако си тръгна? – попита мъжът язвително. – Майка ми ще остане с внука ми, а аз ще отида на работа. Но ще работя за себе си и за детето си, а не за сестра ти! Мъжът, въртейки пръст в слепоочието си, каза, че не вижда разлика, ако изляза в отпуск по майчинство и по двата начина. Само в случай на неговия план няма да се караме и ще бъдем заедно. А на мен ми е все едно: той поставя сестра си и нейните интереси над моите и на сина ни. И аз няма да приема неговите условия. Струва ли си да спасявам семейството? Трябва да се посъветвам и с майка ми: Интересно ми е какво ще каже тя за всичко това.

 

Rate article
Вече си била в отпуск по майчинство, това е достатъчно, сега сестра ми ражда, трябва да й помогна.