В продължение на пет години тя смятала, че живее със съпруга си, но се оказало, че иска да живее с него като със своя майка.

Елена е от малък град. Именно там до нея достигнали стрелите на Купидон. Тя се влюбила в Алекс, а той се влюбил в нея. Тогава те решили, че ще избягат от малката си родина. Казали на родителите си, че отиват в столицата, за да спечелят пари за сватбата си. И наистина отишли да печелят пари. Но после решили да не харчат парите за сватбата.

Направили така, както е на мода сега. Тоест сватба по маратонки и дънки, подаръци само в пари и шведска маса вместо истинска сватба. Използвали парите от подаръците, за да изплатят ипотеката.
Въпреки това майките им устроиха скромен банкет, когато пристигнаха в родния си град.

Бяха изминали пет години от сватбата. Двойката решила да изчака с децата, изплащали ипотеката, нямало достатъчно за цялата сватба.
Майката на Елена беше войнствена, отглеждаше дъщеря си сама и при всяко телефонно обаждане не забравяше да ѝ напомня, че е готова за внуци. Елена обаче все още не беше готова. Нямаше никакъв натиск във времето, така че все още не бързаха да имат деца.

И тогава, изведнъж, Хелена започна да изпитва неприязън към съпруга си, каквато имаше и преди, но преди това успяваше да се сдържа. Тя ми се обади и каза:

– Той дълго време говори по телефона с други, а с мен здравей – довиждане и повече неһттр://….
– Когато той се прибере от работа, ще имате достатъчно време да говорите.
– Искам да гледаме филм за любовта след работа, а той само гледа филми на ужасите.
– С колко телевизора разполагате? Въпреки че в днешно време можеш да гледаш филми на компютъра със слушалки. Но това не е семеен живот, ако и двамата седите един до друг, а главите ви са насочени на различни места.

– Мисля си точно същото! Мисля, че Алекс не ме разбира!
– Това е доста оригинално твърдение.
– Защо се смееш?
– Ами, няма да се смея. Елена, кога ще се забавлявате заедно?
– Когато сме на почивка или когато имаме гости …. Тогава той е толкова внимателен…

Разговорът ми с Хелена продължи почти един час. Тя ми разказа как са се запознали и как всички момичета са ѝ завиждали. От разговора ни разбрах, че проблемът е в това, че Елена има незадоволена женска потребност да се показва пред другите, Това беше първият проблем, а вторият ….

– Елена, как си представяте идеалния брак?
– Задължително с деца.
– Е, обичайно е да се говори за деца, но след раждането на деца много бракове се разпадат….
– Съпругът трябва да се интересува от това какво е настроението ми, как се справям в работатаһттр://…. Той трябва да може да прецени облеклото ми, да похвали готвенето миһттр://….
– Той не го ли оценява?
– Не, той казва, че е било добро, но за мен не е достатъчно добро.
– А сега ми разкажете подробно… Той се прибира вкъщи, ти го храниш и каквоһттр://…. Например, слагате му, пюре с котлети, а тойһттр://….
– Той започва да потрива ръцете си и да се усмихва.
– Но това също е вид комплимент! Мисля, че бихте се почувствали неудобно, ако той отблъсне чинията и каже, че не е гладенһттр://….

Елена замълча; не мисля, че съвсем разбра смисъла на оплакването ѝ. Но някак си се възмущаваше от съпруга си. От какво точно беше недоволна, се чудех дълго време. За да потвърдя подозренията си, попитах момичето за отношенията ѝ с майка ѝ.

Разбрах, че майка ѝ е била емоционална жена. Тя по-скоро я измъчвала с различни въпроси, изказвания. Когато обаче нещо не вървяло, тя подкрепяла Елена и ѝ казвала, че всичко ще бъде наред.

Понякога се чува, че се омъжваме за тези, които приличат на родителите ни, и за тези, които ще ни дадат много любов. Хелена не е имала баща, затова не е могла да знае, че не всички хора могат да изразяват емоциите си толкова ясно, колкото майка ѝ.

След това казах на Хелена, че е била омъжена за майка си в продължение на пет години и очаква съпругът ѝ да имитира точно нейното поведение. Първоначално Хелена беше изненадана от това, но след като се замисли, се съгласи.

– И така, как се развеждате с майка си?
– Това е просто. Всеки път, когато изпитвате неприязън, си представяйте, че Алекс няма нищо общо с това, защото не той, а грижовната ви майка е до вас. И той не може да се конкурира с нея!
– И това е точно така!
– Точно така! И тогава ще видите, че обидата ще изчезне от само себе си!

 

Rate article
В продължение на пет години тя смятала, че живее със съпруга си, но се оказало, че иска да живее с него като със своя майка.