В автобуса се качва възрастна дама с бастун, но никой не се сеща да ѝ отстъпи място!

Този ден не бързах, защото излязох рано и изчаках автобуса. Той винаги беше претъпкан, защото беше час пик и всички отиваха на работа. Автобусът беше на път да потегли от спирката, но някой го спря. Качи се една възрастна дама, която вървеше с бастун и ръцете ѝ трепереха от старост, затова се хвана за парапета. Не можех да издържа да гледам това, защото всички останали се правеха    , че не забелязват старицата. Реших да действам. Хванах баба си за ръка и с малки крачки я поведох към младата жена, като я помолих да освободи мястото си. Вместо това тя само ме погледна предизвикателно и се обърна към прозореца.

Следващият ми опит с момчето беше успешен и успях да накарам старата дама да седне. Само че тя ме хвана за ръка и ме помоли да ѝ помогна да слезе на спирката. Трябваше да стигна до спирката по-рано, но реших, че ще се разходя по-късно и междувременно ще помогна на бабата.

Реших, че ще ѝ помогна да се прибере вкъщи, а по пътя заговорихме и тя започна да ми разказва за живота си. Оказа се, че 40 години е работила във фабрика и след това се е пенсионирала. Имала една дъщеря, но заминала за чужбина и се прибирала рядко, защото пътят бил скъп, а наскоро зет ѝ се обадил с лоша новина – дъщеря ѝ била починала. В семейството на бабата е останал само един внук, който се е преместил в столицата, но я посещава рядко, защото има много работа и може да помогне, но тя не може да се надява на грижи. Може би в бъдеще ще го помоли да я настани в старчески дом, защото вече не е в състояние да се справя добре.

Живееше на третия етаж, затова реших да се кача с нея в апартамента ѝ, още повече че старицата я канеше на чай и беше ясно, че ѝ липсва общуването. Въведох я и успях да разгледам набързо апартамента, който беше стар и със същите мебели, но беше добре поддържан. Попитах я дали наблизо има магазин и бързо отидох там. По пътя се обадих на работата си и казах, че ще закъснея, а междувременно купих колбас, хляб, бисквити, кекс и зърнени храни за старицата.

Седнахме и пихме чай и сладкиши, а старицата се съживи малко, толкова беше щастлива, че има с кого да си поговори и на кого да помогне. Тя ни разказа, че внукът ѝ рядко идва на гости, но винаги ѝ дава пари, но те стигат само за лекарства, а тя харчи пенсията си за комунални услуги и хранителни стоки. Ето защо, когато опитала тортата, тя се усмихнала и казала: “За последен път я ядох, когато внукът ми дойде на гости   , преди шест месеца!” Уговорихме се, че ще я посетя отново следващата седмица.

въпреки че помогнах на баба си, след посещението бях в лошо настроение. Не можех да не си помисля, че в страната има хиляди такива самотни баби и дядовци, които едва свързват двата края… Нашата държава е силна и непрекъснато се развива. Но все още забравя да се грижи за самотните стари хора…

 

 

Rate article
В автобуса се качва възрастна дама с бастун, но никой не се сеща да ѝ отстъпи място!