– Tu sugriovei visą mano gyvenimą! – Anai nuolat kartojo motina.

Anna labai miglotai prisimena savo tėvus. Jos tėvas stovėjo su lagaminu ir kažką sakė motinai. Tada jos motina sėdėjo ant grindų ir labai verkė. Ji visiškai nereagavo į savo dukrą – nekreipė dėmesio į jos rėkimą ir verksmą.

Tik po akimirkos ji stipriai apkabino dukrą ir pabučiavo į kaktą. Tai buvo paskutinis jų apkabinimas. Pažodžiui kitą dieną ji nustojo atpažinti savo motiną. Mažoji Ana manė, kad tai auklėjimas. Tačiau rėkimas, priekaištai ir skandalai nesibaigė.

Su kaimynų vaikais ji buvo miela ir meili, bet Anos niekaip neįsileisdavo. Ji vaišindavo juos pyragais ir blynais, o ant dukros išliedavo visą savo pyktį. Ana buvo vietoj tarnaitės. Mergaitė jautė, kad motina jos nuoširdžiai nekenčia.

Kai ji buvo jauna, motina buvo labai įsimylėjusi berniuką. Jie kartu vaikščiojo, susitikinėjo, kūrė ateities planus. Ji laukė jo iš kariuomenės ir net sutiko vykti į kitą žemės galą, kad tik būtų šalia jo.

Ir tada gimė Ana. Viskas pasikeitė. Prasidėjo konfliktai, problemos, ginčai. Tėtis savaitėmis galėjo likti namuose ir buvo nemandagus su mama. Mama verkdavo į pagalvę ir pamiršdavo apie dukrą. Kaimynai maitindavo mergaitę, prižiūrėdavo ją, kol moteris atsigaudavo po meilės dramos.

Vieną dieną tėtis tiesiog negrįžo iš komandiruotės. Grįžo po mėnesio ir pasakė, kad palieka ją dėl kitos moters. Nuo to laiko mamos ir Anos santykiai smarkiai pablogėjo.

– Tu sugriovei visą mano gyvenimą! – Anos mama vis kartojo Anai.

Ji neslėpė savo emocijų nuo dukters. Savo mintis ji reiškė tiesiai ir konkrečiai. Nors Ana augo, ji nesuprato, dėl ko yra kalta. Jai buvo sunku suvokti, kad, išvykus tėvui, motinai jos nebereikia. Ar galėjo būti, kad vyro išdavystė sunaikino jos meilę vienintelei dukrai? Matyt, taip.

Anos motina nesirinko žodžių. Moteris suprato, kad mergaitė su tuo nesusijusi, tačiau kiekviename jos žvilgsnyje matė buvusį vyrą. Ana buvo savo tėvo kopija, ir tai buvo pagrindinė jos nevaldomos neapykantos priežastis.

Po kurio laiko motina išėjo. Kur? Į artimiausią stogą. Anna nežinojo detalių, nes vaizdas tikrai nebuvo skirtas vaikų akims. Tą naktį ji tapo našlaite.
 

Rate article
– Tu sugriovei visą mano gyvenimą! – Anai nuolat kartojo motina.