– Трябвало е да се подготвите за раждането на детето си предварително!

– Излизането ми от болницата беше специално. Съпругът ми работеше и дойде да ме вземе направо от офиса. Помолих го за отпуск или свободно време, но директорът не му позволи. Помолих го да подготви всичко за раждането на детето, той ме увери, че ще направи всичко. Ако не беше той, щяхме да изперем по-рано, щяхме да купим и подредим всичко в апартамента. И така… ! – оплаква се 30-годишната Рената.

– Нима той не спази обещанието си?

– Отидох в болницата неподготвена. Прибрах се вкъщи и беше ужасна бъркотия. Беше ми неудобно пред семейството, което дойде. Имаше толкова много прах, че можех да рисувам по рафтовете. Нямаше детска количка, нямаше и скрин, той дори не си направи труда да купи дрехи за бебето. Добре, че приятелите ми ми дадоха памперси”, продължава разказа си майката.

Рената се омъжва преди шест години. Сега тя и съпругът ѝ са станали родители. Дълго време отлагали раждането на дете, за да могат някак си да си стъпят на краката. Когато нещата се подобрили, жената решила да забременее.

– Предупредих шефа си, че съм бременна. Той веднага ме уволни. Други щяха да се борят за правата си, но аз го приех като знак. Тихо се подготвях за майчинството, бродирах и се наслаждавах на свободното си време. Не се нуждаехме от пари, защото съпругът ми току-що беше повишен”, обяснява жената.

Бременността преминава добре. Бъдещата майка четяла, ходела на дълги разходки и спокойно избирала предмети за бебето.

– Съпругът ми не ми позволи да купя нищо, докато не родих. Казват, че е по-добре да се купува след раждането. Така ми обясни той. Сестра ми обеща да ни даде скрин и креватче за бебето. Тя отдели и други дребни неща за нас. Помоли ме да събера всичко предварително, да го измия, да го изпера. Аз опаковах само една чанта, не ми беше позволено да правя нищо друго – въздъхна Рената .

Но когато тя започнала да ражда, бъдещият баща се хванал за главата, тъй като разбрал, че има много разходи. Рената се притеснявала по време на раждането, защото дори нямала време да извади дрехите от пералнята. Затова те лежали в барабана, докато тя се върне.

– Добре, че приятелите ми дадоха дрехи и памперси, макар че имах с какво да преоблека бебето. Съпругът ми започна да тича да събира неща за бебето из целия град. Но те бяха мръсни, прашни и изцапани. Трябваше да изпера всичко и да чакам да изсъхне. В този момент ми се искаше да убия всички роднини и да се разведа със съпруга си – тя почти се разплака.

В продължение на няколко дни Рената подреждаше апартамента. От раждането на сина ѝ са минали два месеца, но жената все още отказва да покани когото и да било на гости.

– Роднините решиха, че е минало много време, така че могат да ни посетят. Предполага се, че ще направя празнична вечеря … Да, точно така! Те вече са ми организирали работата – каза тя нервно.

Майката на Рената не разбира защо дъщеря ѝ не е щастлива. Очевидно е, че не са подготвили апартамента предварително. Трябвало е сама да се сети за това! Девет месеца е седяла вкъщи, какво е правила? Можеше да помоли съпруга си да внесе мебелите и да изпере всичко. И вероятно нямаше да е трудно да промени мнението на съпруга си за пазаруването. Трябва да се погрижиш за всичко сама . Кой разчита на мъжете?

Как мислите, трябва ли Рената да държи сметка за семейството си, или все пак вината е нейна? Наистина ли е трябвало да се подготви за бебето сама? Какво мислите вие? Какво бихте направили на нейно място?

 

Rate article
– Трябвало е да се подготвите за раждането на детето си предварително!