– Трябва да сте вкъщи с децата си, а не да пътувате

Когато дъщеря ми навърши пет години, реших, че можем да отидем на почивка със самолет. Това беше първият ѝ полет. Тя прие пътуването много добре, защото предварително бях помислила с какво да я занимавам. Но през цялото време трябваше да слушаме писъците на другите деца.

Аз не реагирах по никакъв начин. Но на съседката ѝ беше писнало.

– На мен ми е писнало от тези деца. Трябва да сте си у дома с тях, а не да пътувате. Вие, майките, мислите само за себе си. Защо ви трябва един месец почивка за децата ви? За тях е стресиращо, затова крещят. Ако не можете да успокоите детето си, защо отивате на почивка? Твърде рано е! И за вас, и за децата ви!

Отначало си помислих, че е нестабилна, но после проведохме разговор. Оказа се, че тази жена е педиатър. Честно казано, тя съжалява за децата, които са влачени от майките си на почивка. Сигурна е, че такива деца не се радват на прелестите на курортите. Те се страхуват и се чувстват неудобно.

Майките летят за себе си. Избират луксозни хотели, където всичко е включено в цената и има много забавления. Но децата не се справят добре там. Предпочитат да отидат във ваканционен дом, където има спокойствие и чист въздух.

– Толкова ли е трудно да се изчака до петгодишна възраст? – каза тя.

Анализирах думите ѝ и разбрах, че е права за много неща. Много хора, които познавам, са живели години наред без морските курорти. А някои са на 30 години и никога не са били на море.

Опитах се да чуя някои аргументи от млади майки, но те не можеха да обяснят нищо:

“Трябва ли да седим вкъщи пет години заради бебето?”

“Морският въздух е полезен за всички възрасти.”

“Най-големият иска да отиде на море и няма да чака, докато най-малкият порасне”.

Щастлива съм, че дъщеря ми е пораснала. Можем да пътуваме заедно с нея без никакви проблеми и без да правим другите пътници нещастни.

 

Rate article
– Трябва да сте вкъщи с децата си, а не да пътувате