– Трябва да ми правите ремонт, а не да ходите на почивка!

Свекърва ми е недоволна, че сме отишли на почивка и не сме платили за нейния ремонт. Нейният апартамент е хубав, в добро състояние – ремонтът е чисто нейна прищявка. Тя ни смята за спонсори, въпреки че би могла да плати сама.

Съпругът ми и аз сме много пестеливи. Сами плащаме ипотеката и отглеждаме две деца в гимназиална възраст. През всичките години на брака ни това лято за първи път заминахме.

Преди това можехме да прекарваме ваканциите си само в гората или в къщата на езерото. Децата ни не бяха виждали нищо, затова решихме да купим екскурзия до Италия. Трябваше да затегнем коланите, но си заслужаваше.

Свекърва ми каза веднага след като се оженихме, че няма да гледа внуците. Взех това под внимание, дори не я помолих да ми помага. Така че всички празници и уикенди децата трябваше да прекарват вкъщи с родителите ми, защото аз и съпругът ми работим. Не я осъдих, защото разбирам, че отглеждането на две деца вече е подвиг. Свекърва ми е пенсионерка и има пълното право да си почива.

Тя се е записала на плувен басейн, ходи на някакви екскурзии и изложби. Като цяло и днес тя води много активен живот. Имаше само един проблем – финансовата сигурност. Всичките ѝ капризи трябваше да бъдат спонсорирани от децата ѝ, в ущърб на собственото ѝ семейство. Тя не се интересуваше от заеми, ипотеки или деца – на мама трябваше да се помогне.

На всичкото отгоре всеки уикенд тя раздаваше задачи на съпруга си: да помага, да ремонтира. А тази година напълно загуби здравия си разум – искаше да освежи апартамента. Всички искаме нещо, но не винаги успяваме да го постигнем. Така ли? Още повече че преди пет години вече бяхме направили ремонт, всичко изглеждаше свежо и красиво.

Свекърва ми не знаеше, че отиваме в Италия. Всъщност нямахме намерение да я информираме, искахме да затворим апартамента и да заминем. Така и направихме.

По време на отсъствието ни обаче тя дойде в дома ни. Когато намери вратата затворена, се обади на съпруга си и той ѝ каза, че сме в Италия. Тя закачи слушалката, а при завръщането ни ни очакваше истински армагедон.

– Можеше да ме предупредиш. И изобщо, откъде взе парите? Трябваше да ми правиш ремонта, а не да ходиш на почивка.

Съпругът обикновено мълчи и не противоречи на майка си, но не и този път. Той я упрекна, че не е имала нищо общо с нашите пари.

Оттогава свекърва ми не поддържа връзка с нас. Тя дори не се обажда на внуците си. Вместо това ни се обаждат други роднини и ни казват колко сме зле. Съпругът ми и аз не се чувстваме виновни. А родителите ми ни подкрепят. Трябва да заминем, докато сме млади, още повече че свекърва ми имаше нужда от парите за каприз, а не за нещо сериозно.

 

Rate article
– Трябва да ми правите ремонт, а не да ходите на почивка!