Това не е моята къща и аз няма да правя ремонт в нея – казва зетят

Ние като родители направихме всичко за единствената си дъщеря. Дадохме ѝ апартамент, за да може да има свой собствен и да не взима ипотечен кредит. През първите месеци помагахме с всичко, което можехме. Сега зет ми и дъщеря ми живеят в двустаен апартамент, който само формално принадлежи на мен и съпруга ми, но е апартамент на дъщеря ми. Дъщеря ми никога не си е отказвала нищо. Носеше модерни дрехи, ядеше всички най-вкусни неща, но откакто се омъжи, всичко се промени. Той не е толкова дребнав и не е толкова скъперник, но живеят много икономично. Много рядко си купуват нови неща, а ако го правят, то са евтини, не ходят по ресторанти и не пътуват в чужбина.

Това означава – да не се разболяват, да не губят работата си, да не пропускат плащане. Накратко, ситуацията е трудна, защото е трудно да се откаже на децата, защото те виждат и искат, а как да не купуват? Човекът спестява за апартамент, но тъй като цените са безумни, решава да вземе ипотечен кредит и спестява за първоначалната вноска. – Защо трябва да купува още един апартамент? – Попита изненадано приятелят ми. – Точно така, те имат покрив над главата си, а искат да вземат нов апартамент и дори ипотечен кредит. Зет ми казва, че това не е моят апартамент и затова искам собствен – отвърнах аз. Вероятно той веднага се сеща за лошото, ако случайно се разведат, няма да има къде да живее.

Разбирам всичко, но те имат деца и се обичат, така че защо да се стига до крайности? Помолих дъщеря ми да го убеди, но тя казва, че е безполезно, а той вече е решил и няма да си промени решението. Друг проблем е, че те живеят в къщата на дъщерята от 5 години, а все още няма ремонт. – Това не е моята къща и аз няма да правя ремонт в нея – казва зетят. А чия е тази къща, ако не е твоя? Това са някакви глупости. Вероятно той ще си купи собствена и после ще я ремонтира там. Може би е прав: докато имаш пари, трябва да спестяваш, а докато имаш възможност да се опиташ да си купиш апартамент, трябва да я използваш. Но не и на същата цена?

 

Rate article
Това не е моята къща и аз няма да правя ремонт в нея – казва зетят