– Това е всичко, пенсионирам се! Ще ми помогнеш, нали? – попитах сина си. Преди синът ми да успее да отговори, снаха ми показа истинското си лице.

Сара, на петдесет и девет години, вече не е в състояние да работи. Тя иска да го направи, защото ако сега напусне работата си, пенсията ѝ ще бъде мизерна. А ако достигне пенсионна възраст, пенсията ѝ ще бъде много по-висока. Но здравето ѝ не се дава. Едва стига до работа, тялото я боли и не ѝ остава енергия да работи. Сара има големи надежди за помощ от страна на сина си. Тя решава да го попита дали може да разчита на неговата помощ.

– Разбира се, ще ти помогна, майко. Какви въпроси може да има? – отговорил синът. – Дали няколко хиляди на месец ще са достатъчни за разходите ти за живот? Това е добре. А ако имаш нужда да си купиш нещо, например дрехи или лекарства, ще ти осигуря и това. Не се притеснявай.

Майката въздъхна свободно. Но когато снаха ѝ разбра, тя изпадна в истерия. Не искала да дава на свекърва си никакъв сняг през зимата. И ето я заплахата, реална или въображаема, за нейното благополучие. Синът на Сара е на трийсет и три години. Мари, неговата съпруга, е на тридесет години. Свекърва ѝ и снаха ѝ не предизвикват скандали, всяка живее в собствения си дом, но и не могат да станат приятелки. Между тях се установиха студено-неутрални отношения. Дори раждането на внучката ѝ не можа да подобри отношенията им. Внучката ѝ беше на пет години.

Но Мари така и не излязла от отпуска по майчинство. Тоест държавата не ѝ плаща обезщетение за отглеждане на дете, а тя не иска да работи. Семейството се издържа от съпруга ѝ. Той печели много добри пари, може да си позволи да държи домашна помощница и може да изпраща съпругата и дъщеря си на почивка няколко пъти годишно. Колко пари изкарва на месец, не знаят нито майката, нито съпругата. Но очевидно снахата се страхува, че като помага на майка си, ще намали финансирането на безполезния ѝ живот. Например ще уволни икономката. И тя ще трябва сама да прахосва апартамента си. Ето защо тя нарича свекърва си нахален човек. Има ли право Сара на помощта на сина си?

Rate article
– Това е всичко, пенсионирам се! Ще ми помогнеш, нали? – попитах сина си. Преди синът ми да успее да отговори, снаха ми показа истинското си лице.