-Това е достатъчно! – Уанда остави всичко, което имаше, в ръцете си. Можеш да благодариш на майка си за това.

– Да си поръчаме зелени тапети – каза мъжът.

– Разбирате ли, че зелените тапети изобщо не подхождат на цвета на пода? Съвсем не. Нека поне да изберем бежов цвят. Това би имало повече смисъл.

– Мама не харесва бежовото.

– Но майка ти обича безплатните ремонти – обидено каза Уанда. Това, между другото, я ядосваше дълго време.

Майката на съпруга ѝ веднъж им намекна, че би било хубаво да направят ремонт в нейната къща. Уанда си замълча. И съпругът се заинтересува от тази идея. В края на краищата ремонтът бил за майка му.

Ванда беше против. Но тя мълчала.

В края на краищата това беше техен бизнес. Ако е необходимо, значи е необходимо. Нека тя да го направи. И Уанда се съгласи на всичко това. Въпреки че майката на съпруга ѝ веднага показа, че се интересува само от пари и помощ. Това е всичко. Никакво “благодаря”. Само списък със задачи.

– Не безплатни, а ремонт от сина й – отвърна Ник.

– Ами.

Уанда наистина би искала да отговори. Тя обича безплатните неща. Безплатни. Ето защо през цялото време намекваше на Ник. Това все още е добре. Тук, ако мама не хареса нещо, явно ще бъдат принудени да го преправят. И Уанда беше права.

Когато двамата с Ник приключиха с ремонта, майка му се върна. След като разгледа нововъведенията, тя поклати странно глава и каза:

– “Всичко е някак си погрешно. Тапетите определено не са в цвета, който бих искала. Шкафовете са някак си криво сглобени. Дори не говоря за кухнята. Там всичко е толкова зле направено, че дори можеш да се съдиш.

– Срещу кого? – Уанда не можеше да издържи. – Срещу сина ви, който сам е направил всичко това?

– Шегувах се, Уанда. Това е толкова образно.

Разговорът спря. Мама остана в лошо настроение. Уанда разбра какво се случва. Свекърва ѝ очакваше най-луксозния ремонт за почти няколко милиона, а тя видя обикновен такъв. Да, нов и красив, но бюджетен. Това не ѝ харесваше.

Уанда и Ник не разполагаха с толкова много пари, за да направят всичко така, както искаше майка му. Направиха най-доброто, на което бяха способни. Тя поне можеше да каже “благодаря”, опитаха се.

– Мама не е щастлива – каза Ник, след като разговаря с майка си.

– А кога е щастлива?

– Тя искаше да е по-добре.

– Ние нямаме толкова пари.

– Но банките дават заеми – неочаквано се появи в пасажа свекървата. Уанда беше сигурна, че не е чула този разговор. “Можеха да вземат малко заради мен. В крайна сметка щяха да го върнат, аз щях да помогна.

Това е всичко. Уанда реши, че повече няма да мълчи, но Ник я изпревари:

– “Мамо, знаеш, че не бих взел никакви заеми. Изобщо не се чувствам добре от това. Особено заради ремонтите. Хубаво ли е тук? Добро качество ли е? Това е всичко.

– Поне преправете кухнята.

Мама е навън.

– Ник, не ти ли се струва, че тя става малко нахална?

– Ами, знаеш, че мама е избухлива.

– Да.

Днес в магазина за железария имаше опашка. Нещо се беше счупило, така че хората трябваше да чакат дълго. Уанда държеше нов килим, а Ник държеше още материали за ремонт. Изглежда не е много, но все пак беше скъпо. Едно нещо, друго, трето. И така, очевидно, ще продължи безкрайно, докато на свекървата не ѝ омръзне.

Изведнъж Уанда спря.

– Чакай, нали казваше, че не са ти останали пари от заплатата?

– Ами да, наложи се да взема назаем малко пари.

Той не поиска от Ванда да ги вземе. Така че доходите ѝ сега отиваха за всичките им нужди.

– Достатъчно! – Уанда просто остави всичко, което държеше, на най-близкия рафт. – Свърших с този ремонт. Който има нужда от това, нека си го купи! Това, което направихме, е достатъчно. Нека майка ти ти благодари по-късно. Заемите – ами не, това е прекалено много! И дори недей да спориш – Ванда тръгна към изхода.

Ник наведе глава и се запъти мълчаливо след нея. Макар че това беше майка му, но наистина да задлъжнееш е прекалено…

 

Rate article
-Това е достатъчно! – Уанда остави всичко, което имаше, в ръцете си. Можеш да благодариш на майка си за това.