– Толкова си наивен! Тя не е моя роднина, тя е първата ми любов. А ти си просто удобен

този уикенд Емили не получи възможност да си почине. Съпругът ѝ каза, че родителите му са изпуснали внука си, така че в събота сутринта жената трябваше да отиде при свекърва си на вилата, а вместо в увеселителния парк, където искаше да отиде четиригодишният ѝ син, трябваше да се забавлява в градината.

За отбелязване е, че самият съпруг не отишъл при родителите си, неочаквано му хвърлили спешна поръчка и той казал, че на този клиент с пари не може да се откаже    .

– Трябва да разбереш, че щом веднъж кажеш “не”, те няма да се върнат. Така че не се разстройвайте и не се ядосвайте, следващата седмица всички заедно ще ходим на разходки     .
– Не можем следващия уикенд, казах ти, че нашият директор е решил да организира голямо тържество в чест на 20-годишнината на компанията, това ще бъде нещо като тиймбилдинг в събота в страната, организиран със строго изискване за присъствие.
– След една седмица. Можеш да отидеш сега, защото всички ще тръгнат от града към провинцията, а ти ще попаднеш в задръстване и няма да стигнеш до обяд.

Емили кимна и, макар и не особено нетърпеливо, опакова сина си и тръгна. Противно на опасенията, задръстването не беше много голямо и скоро стигнаха до целта си. Както жената подозираше, не я посрещнаха много добре.

След първата прегръдка и свекърът, и свекървата бързо оставили внука сам. Тя обаче изобщо не искаше да се кара, защото всъщност на Емилия вече не ѝ бяха останали никакви роднини.

Родителите ѝ починали, когато внукът ѝ бил на една година, и сега жената се опитва да направи така, че момчето да не се чувства лишено от общуване с по-старото поколение. Затова тя мълчаливо се преоблякла, взела ръкавиците, които била донесла от вкъщи, и отишла на работа.

Свекърва ѝ изразила пред снаха си мнението за работния фронт:
– Сега ще се копаят картофите, после ще се плеви лукът и морковите, защото моят гръб не се огъва. А после си свободна до вечерта, можеш да изтичаш до оврага, мисля, че там ягодите ще са узрели. Сега аз ще се погрижа за вечерята, бебето е отслабнало толкова много!

След това свекървата тъжно поклати глава и влезе вътре. Синът ѝ, като малко дете, не беше натоварен с много работа, но на Емили ѝ се наложи да хвърли няколко пъти мотиката, да свали ръкавиците за бягане и да се втурне към писъците на бебето.

За щастие, и тичането не беше далече, а причините за недоволството на момчето не са страшни за здравето му: веднъж случайно събори кучето на съседите, които дойдоха да си поговорят със свекървата, а вторият път – се уплаши от пълзяща змия.

Емили попитала свекърва си:
– Моля те, не оставяй момчето без надзор!
– Каква си ти, разбира се, тъкмо се обърнах, а той вече крещи. И изобщо, наоколо се разхожда един дядо, освен това – жената премина в настъпление. – Няма нужда да възпитаваш мамино синче!

Rate article
– Толкова си наивен! Тя не е моя роднина, тя е първата ми любов. А ти си просто удобен