“Тогава ги изгонете, ние сме ваши роднини! Трябва да правите всичко за нас!”

Основната ми детска мечта беше да имам къща на брега на морето. Ето защо влязох във факултета по туризъм в училище, исках да разбера как работи този бизнес и след като завърших, започнах да създавам на кредит свой малък център за отдих край морето. Това не беше първото лято, в което имах всяка заета къща, но все пак имах много разходи и контролирах всичко, защото едва наскоро успях да изплатя всичките си дългове   .

един ден ми се обади далечен роднина, попита ме дали съм добре, а после каза, че иска да ми дойде на гости, затова трябва да му изпратя точния адрес. Оказа се, че той вече е на път и пристигна в дома ми два часа по-късно. Бях много неприятно изненадан, защото за последен път бях виждал прадядо си преди 10 години, а сега той идваше без покана. Но беше още по-лошо, отколкото очаквах, защото освен него дойде и цялото семейство (7 души: чичо ми и съпругата му, синът им и съпругата му и внуците). За щастие ресторантът на моя приятел беше наблизо и се разбрахме той да ни уреди маса. Седнахме и си поговорихме за това как върви животът на всеки от нас, а накрая чичо ми каза: “Е, кога ще ни покажеш къде ще живеем? Дойдохме да си починем, омръзна ни да си стоим вкъщи, а вие имате толкова много къщи!” “Не, не.

– С удоволствие бих го направил. В момента всичките ми къщи са резервирани за седмици напред… Но аз имам идея! Имам добър приятел, който е собственик на хотел, и той ще ви направи голяма отстъпка!

Като чу това, цялото семейство промени лицето си. Станаха ядосани и недоволни.

– “Какъв собственик си ти, щом не можеш да намериш свободна къща за роднините си? Просто премествате някого и това е всичко!

Аз съм добър собственик, затова не мога да кажа на хората да отидат и да търсят нещо, защото това е непрофесионално и не можеш да се отнасяш така с хората!

Тогава в разговора се включи синът на чичото.

– “Значи искаш да кажеш, че не можеш да изпратиш непознати хора в хотела, но можеш да изпратиш свои роднини? Ти изобщо нормален ли си? Или не виждаш нищо зад парите?

– Не мога да ви разбера. Предлагам ти добър хотел на смешна цена, а ти ми казваш, че не си доволен от него. Обяснете ми какво не е наред.

– Ние нямаше да ви платим! Ще трябва ли да плащаме, или вие ще платите вместо нас?

– Значи не сте дошли, за да ме проверите и да ме попитате как съм, а за да си направите безплатна почивка? Е, за моя сметка!

Не можех да повярвам на това, което чувах. Тези хора не бяха мислили за мен от години, а сега смятаха, че трябва да изгоня клиентите си, защото са дошли големите “майстори”.

След това, което казах, цялото семейство беше толкова възмутено, че започна да хвърля кал по мен. Опитах се да се държа достойно и отново им предложих хотела на моя приятел.

– “Колко сте безсрамни!” – най-силно изкрещя леля ми, – “Роднините ви са дошли на гости, а заради гордостта и алчността си дори не можете да ги приемете подобаващо!

– “Аз съм алчна?” – този път не можах да се сдържа – “Това идва от семейство, което не е мислило за мен 10 години, а после изведнъж поиска да отиде на море и се сети! “Нима станах член на семейството, когато разбрахте, че имам къщи? Защо никога не ми предложихте да ми помогнете, когато едва започвах? Не ме попитахте как се справям?

Те нямаха какво да кажат, затова станаха и си тръгнаха. С удоволствие щях да помогна на роднините си, ако ме бяха помолили любезно, но имаше само искания и оплаквания. Как се чувствате по този повод?

 

Rate article
“Тогава ги изгонете, ние сме ваши роднини! Трябва да правите всичко за нас!”