“Ти умееш да се държиш с деца – каза Изабела, – трябва да станеш учителка. “Аз самият имах две…” – отвърна мъжът и се обърна.

Изабела едва изкара детската количка от входа. Обзалагаш се – тяхната пететажна сграда без асансьор с тесни стълбища не беше пригодена за нейната широка количка. Слава богу, близнаците не се събудиха от това. В противен случай щеше да се разнесе двоен писък за целия двор.

Жената натика количката в парка, колкото се може по-далеч от входа, а именно от възрастните дами, които заемаха пейката. Те отново щяха да я попитат с ехидни усмивки. А после обсъждаха зад гърба ми. Е, старото поколение не обича низшите семейства…

Изабела би искала семейството ѝ да е пълно, но уви… Съпругът ѝ абсолютно не беше готов за семеен живот, особено за деца. Той просто не можеше да ги понася.

И когато разбрал, че Изабела е бременна, започнал да я убеждава да направи аборт. Тя обаче била упорита и не се съгласила. В края на краищата това било нейното дете, което трябвало да износи и отгледа. Мъжът изял целия й мозък, продължавал да я убеждава да се отърве от бебето. А когато разбрал, че има две деца, моментално се изпарил. Дори не взе всички вещи със себе си.

А какво да кажем за Изабела? Тя плака в продължение на месец и се успокои. Особено след като децата вече бяха започнали да ритат с всичка сила. Жената се успокоявала, като им говорела, пеела им песни, а те й отговаряли с бутане.

Изабела, разбира се, дълбоко в сърцето си хранела надежда, че след раждането на близнаците блудният съпруг ще се върне, но това не се случило.

Жената се опитвала да прави всичко сама, но имало неща, с които крехките женски ръце не можели да се справят. В стаята на децата тя имаше разглобен диван, на който щеше да спи близо до детското креватче. Но нямала достатъчно сили да го сглоби сама. Налагало се всяка вечер да се сгушва на креватчето.

Докато разглеждала безплатен вестник, Изабела попаднала на обява за “мъж за един час”. Това беше точно това, от което се нуждаеше сега. Жената взе мобилния си телефон и набра заветния номер.

“Мъжът” дошъл след около два часа. Силен, учтив мъж. Веднага отиде в детската стая и започна да се занимава с дивана. Близначките погледнаха новия мъж, а после се разплакаха. А на Изабела, за късмет, на печката беше кипнало мляко. Жената изтича там, като в същото време се страхуваше от писъците на децата. Но те изведнъж се успокоиха.

Когато майката се върнала в стаята, намерила трогателна картина. “Човекът за един час” седял на колене до детското креватче и им говорел нещо на техния език. Малките деца гледаха сериозно събеседника си и му отговаряха.

“Добър си с децата – каза Изабела, – трябва да станеш учител. “Аз самият имам две … бе … – отвърна мъжът и се обърна. “Хайде да отидем на чай” – предложи жената, за да изглади по някакъв начин ситуацията.

Като натика бебетата в количката и ги постави до себе си, Изабела наля на мъжа чай. “Простете ми за реакцията – каза Артур (както се представи на Изабела), – преди година загубих жена си и двамата си сина. Може би сте чували тази история, която се случи в съседния град. Аз не можех да живея там. Преместих се тук. Много обичам децата, сигурно няма да свикна с факта, че вече не съм баща. Въпреки че ще си остана такъв завинаги…”

Когато каза това, Изабела имаше сълзи в очите си. И тогава тя, подвластна на моментен импулс, се приближи и прегърна Артър. И в продължение на десет минути те мълчаха и плакаха заедно.

И тогава мъжът тихо попита: “Мога ли да дойда утре?” Изабела кимна и се усмихна през сълзите си…

Той дойде, не се излъга. И скоро остана. Всеки от тях намери един в друг това, от което отчаяно се нуждаеше

 

Rate article
“Ти умееш да се държиш с деца – каза Изабела, – трябва да станеш учителка. “Аз самият имах две…” – отвърна мъжът и се обърна.