– Ти си в беда, сестричке, това не е твоят апартамент.

Сестрата на майка ми никога не е имала деца, но имаше прекрасен тристаен апартамент в центъра на града и сериозни здравословни проблеми. Съпругът ѝ беше колекционер, така че апартаментът на леля ми приличаше по-скоро на музей.

По-малката ми сестра, Лидка, има мързелив съпруг и две деца. Те живеят в стая под наем в общежитие. Когато сестра ми разбра за здравословните проблеми на леля ми, веднага се втурна да я посети, за да се оплаче от тежкото ѝ положение.

Веднага трябва да кажа, че леля ни е много неприятен човек, който не е склонен да премълчава и може да даде на някого урок. В продължение на няколко години тя канеше мен и съпруга ми да живеем при нея (тя искаше да живеем с нея) и обещаваше да ни даде апартамента си.

Ние имахме собствен апартамент и отказахме такова “добро предложение”, само от време на време й носим хранителни продукти и лекарства и аз чистя къщата й. Правим всичко това от чувство за дълг, но не заради квадратурата на леля ми. След като посети леля си, Лидка и семейството ѝ се преместиха при леля си след няколко дни.

Никога не съм се разбирала със сестра ми, тя винаги ми е завиждала: Аз имам трудолюбив и любящ съпруг, прекрасен син, добра работа, висока заплата и собствен апартамент. Сестра ми ми се обаждаше само когато й се налагаше да вземе пари назаем.

Сестра ми обаче има лоша памет, затова никога не връщаше дълговете си. След като забременях за втори път, нямах никакво време за леля ми, въпреки че съпругът ми все още й носеше пратки с различни лакомства от време на време. Когато бебето ми се роди и стана на шест месеца, отидох да се срещна с леля ми. Когато стигнах до вратата на апартамента, чух писък; по-късно разбрах, че това е писъкът на по-малката ми сестра:

– “Докато не напишеш договора за дарение, няма да получиш храна, така че се обърни и изпълзи обратно вътре, а аз искам да не влизаш в кучешката колиба тази вечер”.

Звъннах на вратата. Когато Лидка ме видя, нямаше да ме пусне да вляза и започна да се държи грубо с мен:
– Дори не си и помисляй, няма да влезеш вътре и да получиш тази квартира!

Пуснаха ме в апартамента на леля ми едва когато заплаших с полиция. През времето, в което не бях виждала леля си, тя беше остаряла много, дори с десет години. Когато ме видя, от очите ѝ потекоха сълзи.

– Защо плачеш? Ами бързо й кажи колко добре живееш с нас и й кажи да се махне от гърба ми. Виж, тя дори не благоволи да ни донесе бебето – изкрещя Лидка.
– В стаята на лелята беше останало само едно легло. Те дори изнесоха гардероба от спалнята ѝ и натрупаха всички вещи на пода. В апартамента вече нямаше никакви колекционерски предмети, а самата леля вече не носеше скъпите си бижута. Стана ми ясно, че сестра ми и съпругът ѝ все още си седят вкъщи и живеят от всичко, което са успели да получат от продажбата на вещите на леля ми.

Казах, че трябва да отида до тоалетната, и оттам написах на съпруга си, че леля ми трябва да бъде спасена, че не може да остане при сестра ми. След това се върнах в стаята на леля ми и започнах да ѝ разказвам за всички събития, които се бяха случили в живота ми през тази година. Когато разказвах на леля си за раждането на детето ми, й казах: “Ще трябва да почакаш малко” и в същия момент стиснах ръката й и й намигнах заговорнически. Роднината ми разбра и ме погледна с благодарност.

Сестра ми всячески се опитваше да ме измъкне от вратата, а съпругът ѝ все идваше и питаше дали не съм отсъствала твърде дълго, тъй като бебето ми сигурно щеше да липсва на майка си. В Съпругът ми пристигна точно след час, а с него и един служител от местния полицейски участък. Сестра ми не бързаше да отвори вратата. По-късно казах на семейството си, че за мен е дошъл съпругът ми.

Честно казано, полицаят беше неприятна изненада за сестра ми и съпруга ѝ. Поканих служителя на реда в дома на леля ми и казах:
– Вижте, това е жертвата, лично съм чувала как не й дават храна. Продали са всички мебели, злато и уреди от апартамента ѝ. Съпругът на леля ми беше колекционер и в къщата им имаше много ценни вещи.

При хленченето на Лидка полицайката в полицейския участък попита леля ѝ:
– Искаш ли да съобщиш за това?

Сестра ми завършила с лека присъда, но съпругът ѝ прекарал следващите две години в затвора. Майка ми прие по-малката ми сестра и децата ѝ в дома си, въпреки че няколко години по-рано я беше изгонила от апартамента заедно с останалите членове на семейството. Майка ми се обиди на мен за случката с полицията и каза, че никога няма да наследя, но в знак на благодарност за това, че бях спасена, леля ми остави в наследство апартамента си.

Със съпруга ми посещаваме леля ми, както преди, и наехме медицинска сестра за нея. Дори не мога да си представя през какво е преминала, живеейки със сестра ми!

 

 

Rate article
– Ти си в беда, сестричке, това не е твоят апартамент.