Ти не го обичаш, а ние бяхме добре, нека се опитаме да започнем отново, нали?

Разведохме се преди три години, разведохме се мирно, без особена обида един към друг, както пишеше в писмената декларация – “разминавахме се по характер”. Дъщеря ни отначало си помисли, че това е просто кавга, татко е отсъствал временно.
Те си прекарваха чудесно през уикендите, срещаха се, когато се връщаше вечер, вечеряхме заедно, после Робърт си тръгваше, а Алина дълго се сбогуваше с него и стоеше до прозореца, като държеше татко под око.

Преди седмица дъщеря ми навърши шест години. През последната година тя и Робърт не поддържаха много често връзка. имаше две причини. Робърт беше срещнал жена и вече не можеше да прекарва всеки уикенд с дъщеря си, а аз имах мъж. С Алън се запознахме по време на едно пътуване до природен резерват. Алина и аз изоставахме от групата, Алън също се оглеждаше и не забеляза, че се е откъснал от останалите. После настигнахме екскурзовода, започнахме да говорим, разменихме си телефонните номера и продължихме напред.

В сравнение с Робърт, Алън беше много сдържан, но някак правдоподобен. Той не хвърляше думи на вятъра. През времето, в което се познавахме, той никога не забрави нищо, никога не закъсня. Ако Алън обещаеше нещо, нямаше съмнение, че ще го изпълни. С Робърт имахме големи проблеми и недоразумения за всичко това, вероятно заради липсата на ангажираност от негова страна пътищата ни се разделиха.

И Робърт, и Алън трябваше да дойдат на партито на дъщеря ми. Притеснявах се за това как ще се разбират и как ще се държат в компания. Дъщеря ми, разбира се, чакаше баща си, въпреки че с Алън бяха в приятелски отношения.

Всички гости се събраха точно, само бившият ми съпруг закъсня. Алина помоли да изчака баща си, а аз трябваше да запълня непланираната почивка със спомени и размяна на клюки.

Най-накрая бащата пристигна! С голям, красив пакет подаръци и огромен букет за мен. Бях малко смутена. Алън се представи, а Робърт, сякаш не бяха минали три години от раздялата ни, пое ролята на господар на къщата. Той настаняваше гостите, ръководеше наливането, с една дума, държеше се като в доброто старо време.

Алина не се отделяше от баща си, а Алън, виждайки всичко това, явно не се чувстваше добре, въпреки че се опитвах да му отделям достатъчно внимание.

Въпреки това след известно време Алан се извини, оправда се със спешната работа, която беше взел вкъщи, и се сбогува.

След като той си тръгна, Робърт започна да се държи още по-свободно. Когато отидохме в кухнята, за да вземем тортата, го помолих да се успокои, на което бившият съпруг внезапно заяви:
– Ти не го обичаш, а ние бяхме добре, да се опитаме да започнем отново?

Бях малко объркана, но после…

– Не, скъпа, не искам. С теб няма да се получи. Единственото, което ни свързва, е Алина, така че нека спрем дотук. Радвам се, че се грижиш за нея, че тя те чака, но аз няма да те чакам, особено след като започна да се срещаш с друга жена.
– Тя е различна, за тялото, не и за душата, няма да прекарам живота си с нея.
– Така че още една причина да потърсиш някого, с когото искаш дългосрочна връзка, а не.

Гостите започнаха да се разотиват. Робърт си тръгна последен, помогна ми в кухнята с чиниите, сложи дъщеря ми да си легне и не изгуби надежда, че ще го помоля да остане за през нощта. Когато разбра, че предложението няма да се случи, той не развали вечерта, благодари ми за обаждането, целуна ме по бузата и се сбогува.

Обадих се на Алън и го попитах дали не бихме могли да отидем заедно на пикник утре? Алън беше щастлив като бебе, каза, че е отложил всичко и ще вземе мен и Алина в девет сутринта.

Точно в девет часа звънецът иззвъня и Алина извика: “Ура! Рожденият ден продължава!” И тримата изкарахме един прекрасен ден на открито. Когато се прибрахме вкъщи, попитах дъщеря ми:
– Алина, имаш ли нещо против, ако Алън дойде да живее при нас?

Момичето ме погледна сериозно и отговори:
– Винаги го чакаш, а така ще го виждаш всеки ден.

 

Rate article
Ти не го обичаш, а ние бяхме добре, нека се опитаме да започнем отново, нали?