“Ти изобщо мъж ли си или не? Вие седите там, а жената стои там. Изправи се и се предай, безсрамнико” – Онази автобусна катастрофа, която никога няма да забравя

Преди два дни пътувах в автобуса, бързах да стигна до работа. Всички места бяха заети. На следващата спирка в автобуса се качи една възрастна жена. Тя започна да търси с очи свободно място. Забеляза един човек, който седеше отпред, затова се приближи до него и го помоли да освободи мястото си. Човекът изглеждаше много уморен, очевидно се връщаше от нощна смяна. Жената не го притеснила.

На следващата гара една жена на около 60 години изглеждаше така, сякаш няма чанта или тежки пакети. Забелязвайки младежа, тя веднага се нахвърлила върху него и започнала да изисква да освободи мястото си.

Пътничката веднага привлякла вниманието на всички пътници. Младият мъж нямал време да си отвори устата, когато жената започнала да го обижда, крещейки на целия автобус: “Ти седиш там, наглец, независимо дали си мъж или не, освободи си мястото, безмилостен наглец”. Той мълчаливо се изправил, за да ѝ отстъпи мястото си, но когато чул обидите ѝ, размислил и седнал обратно.

Някои от пътниците погледнаха към човека. Някои гледаха със съчувствие, други с изненада. Жената била бясна; тя изпаднала в истерия, започнала да обвинява всички мъже в грубост. Младият човек, без да каже нито дума, си сложи слушалките и затвори очи.

Когато стигна до спирката си, той излезе от автобуса. Никой от пътниците не подкрепи тази сърдита жена, никой дори не се опита да я успокои. Всички я гледаха малко презрително.

Мисля, че никой не искаше да се забърква с такъв ирационален човек. Самата аз работя на две места и понякога едва се държа на краката си. Не разбирам такива хора: те са родени, за да съсипват живота на другите.

Бях на страната на младото момче. Беше очевидно, че той или не се чувства добре, или е уморен. Не обичам конфронтиращите се хора и наистина исках да поставя тази жена на мястото ѝ. Но реших да си замълча.

 

Rate article
“Ти изобщо мъж ли си или не? Вие седите там, а жената стои там. Изправи се и се предай, безсрамнико” – Онази автобусна катастрофа, която никога няма да забравя