Те взеха заеми и аз трябва да ги изплатя от пенсията си.

Имам двама сина на 26 и 32 години. По-големият е разведен със съпругата си и няма деца. По-младият все още не се е оженил. Живеем в голямо село, тук няма работа.

И честно казано, не исках синовете ми да работят. Имах голяма ферма. Бикове, крави, кози, много домашни птици. От това живеехме. Синовете ми помагаха да я управлявам. Давах месо, мляко, яйца. Правехме извара, сметана, масло, сирене и се издържахме от това. И аз плащах заплатите на момчетата. Всичко вървеше добре. Построихме им къща на собствената ни земя. Започнах да живея сам, а синовете ми се преместиха в собствена къща. Какво ги накара да го направят? За да съсипят техния и моя живот. Не разбирам. Не живеехме богато, но имахме достатъчно. Храна, дрехи, обувки, мебели, домакински уреди. Веднъж годишно ходехме на почивка в Турция.

И изведнъж те започнаха да имат скъпи вещи, видеотехника, всякакви домакински уреди. Продадоха старата си кола и си купиха нова. Парите, които им плащах, не стигаха за такива удоволствия.

Започнах да задавам въпроси откъде и как са се появили. Казаха, че работят на компютър в някаква компания , повярвах и се зарадвах. Скъпите неща продължиха да се появяват в къщата. После някак си всичко затихна. Забравих също да кажа, че все още не сме узаконили къщата и синовете ми са регистрирани при мен. Къщата е разделена на три части. И тогава.

Те дойдоха в къщата ми, за да хапнат нещо. Паркираха колата, нямаха пари за бензин. После я продадоха. Всичко отиде на майната си. Добре, разбирам, че може би работата в интернет не им се е получила. Но парите, които им плащах, започнаха да изчезват. Вече подозирах, че може да става дума за наркотици или нещо подобно. Бавно всички вещи започнаха да изчезват от къщата. Лаптопът, телевизорът и много други. Задавах въпроси, а те просто ме отхвърляха.

Един ден не можах да издържа.

Отидох при тях и ги помолих да кажат истината , може би някакъв дълг. Може би са загубили. Те не искаха да ми кажат.

Беше скоро след празниците. Най-много една седмица и тогава разбрах, благодарение на телефонните обаждания. Не знам каква е точната дума, като събирачи на дългове. Всичките тези неща са купени на кредит и те имат дългове от два над 3 милиона. Аз съм изложена на риск, защото те са регистрирани при мен. Трябваше да продам цялата ферма. Но тези пари не покриха дори една десета от дълговете. Можете ли да си представите колко са 3 милиона за един обикновен човек? Сега трябва да плащам от пенсията си, а пенсията ми е малка. През целия си живот съм била домакиня, никога не съм работила. Очевидно не съм постъпила разумно. Не трябваше да продавам земята , трябваше да я запазя. Трябваше да използвам парите, за да изплатя тези заеми и да ги изпратя някъде на работа или на смяна, но бях толкова уплашена, че буквално за един ден продадох всичко. Евтино, за жълти стотинки, за да покрия бързо поне част от този дълг.

Сега останахме без ферма, без пари, за да я изплатим. Не знам какво да правя. Ситуацията е ужасна. Един приятел ме съветва да ги изхвърля и да ги оставя да правят каквото си искат. А тези, които се обаждат, заплашват, че ще ми отнемат къщата. Помислих си, че може би трябва да им продам къщата. Но как да я продам, когато тя не е узаконена ( няма приемна), т.е. оказва се, че всъщност не съществува. Да, може да се направи . Но откъде да взема пари за това. И кой ще купи къща на същия парцел с други хора. Ще отнеме години да се продаде. Тук нямаме много хора, които да купуват къщи.

Това е животът, който децата ми са ми осигурили на стари години. Няма да мога да плащам дълговете им до края на живота си.

В края на краищата те са ходили на работа на смени, трябвало е да правят нещо, за да изплатят дълговете си. А аз седя тук и треперя, прозорците са затъмнени. Страхувам се да изляза от къщи.

 

Rate article
Те взеха заеми и аз трябва да ги изплатя от пенсията си.