Те не разбираха какво баба ми е учила внучката си всяко лято, докато работата на детето не беше призната от другите.

Майка ми се опитваше да ме натовари с музика още от детството ми. Самата тя беше учителка в музикалното училище в селото. Както разбирате, нямаше много хора, които да искат, затова майка ми си постави за цел да ме възпита като “музикален човек”, но аз просто мразех пианото. Не можех да свиря или да чета ноти, затова се научих наизуст как се свири и страдах през всичките тези години, докато завърших училището. Тогава можех да въздъхна с облекчение и да забравя музиката като лош сън.

Когато със съпруга ми имахме Моника, дори не съм си помисляла, че майка ми все още ще е толкова обсебена от безумната си идея с музиката. Когато изпратихме внучката ни на село при баба ѝ за лятото, нямахме представа какво правят там. Освен това беше трудно да се досетим, защото иначе Моника цяла година беше само на училище и не проявяваше интерес към никакви кръжоци. За деветте месеца на училище тя не даде никакъв знак, че обича да свири на пиано или изобщо да се занимава с музика.

Ненадейно, когато разбрах, че дванайсетгодишната Моника, вместо да ходи на реката и да свири със съучениците си, седи над нотите, се скарах с майка ѝ. Смятах, че всичко това е нейно влияние и че това са ненужни неща, които никога няма да са нужни на Моника в живота ѝ – нямах никаква полза от тях.

А после дъщеря ми порасна и тайно не се отказа от музиката. Тя обичаше да свири и дори сама пишеше музиката си. Никога не я показваше на мен и съпруга ми, защото знаеше, че аз винаги само “цъкам с език и въртя очи”, смятайки, че ученето е по-важно.

Моника беше участвала сама в един музикален конкурс и неочаквано за всички нас го спечели. Музиката, която тя пишеше и която ми се струваше също толкова безсмислена, колкото и онези досадни неща на Моцарт и Бетховен, се хареса на останалите. На шестнайсет години Моника започна да бъде канена на други конкурси, получаваше награди и я канеха в консерваторията. Но две години там ѝ бяха достатъчни, за да започне да дирижира оркестър, а самата тя не спира да пише нова музика. Пробива си навсякъде, където може, един ден иска да пише саундтраци за някоя чуждестранна драма и смята, че вроденият ѝ талант е заслуга на баба ѝ.

Отчасти и аз съм благодарна на майка си. Не за себе си, а за Моника. Това, което аз мразех, дъщеря ми обичаше с цялото си сърце.

 

Rate article
Те не разбираха какво баба ми е учила внучката си всяко лято, докато работата на детето не беше призната от другите.