Те давали на майка си всичките си спестявания, а тя криела допълнителния си доход от децата.

Неотдавна срещнах в града стар приятел, когото не бях виждал от седемнадесет години. Годините са променили всеки от нас. Ребека вече не е онова крехко момиче, което беше преди. Пътищата ни са се разминали, всяка от нас е създала свой собствен живот. Бяхме щастливи да се видим. Искахме да ѝ зададем толкова много въпроси, да ѝ разкажем за живота си. Затова отидохме в едно кафене, за да пием кафе и да си говорим.

Ребека тъкмо минаваше през нашия град. Все още й оставаха три часа, за да си хване влака, затова приятелката й реши да се разходи из града. Започнах да разказвам на приятелката си за живота си, а тя ме слушаше внимателно. Като я погледнах, забелязах тъжните ѝ очи. Беше ясно, че Ребека се опитва да скрие нещо от мен. И тогава тя започна да ми разказва за себе си.

След като завършила гимназия, нейната приятелка отишла да учи в университет в друг град. Баща ѝ имал добра позиция, затова успял да издейства преместването ѝ в града, където учела дъщеря му. Минали още няколко години и Ребека се омъжила. Родителите ѝ одобряват брака ѝ. След известно време бащата на Ребека умира. Оттогава майка ѝ живее сама в тристаен апартамент. Съпругът на Ребека не искал да живее в един и същи апартамент със свекърва си, затова отначало живеели под наем, а след това взели заем за друг апартамент.

Отнело им е много време, за да изплатят заема. Докато майката на Ребека ходеше на работа, тя се справяше с всичко сама. Но след като се пенсионирала, тя нямала достатъчно пари, за да плаща за комунални услуги или дори за хранителни стоки. Тогава тя помолила децата си за помощ. Ребека не можела да откаже на майка си. Така че нейната приятелка поела грижата за сметките за комунални услуги.

Наскоро майката на Ребека се разболяла и била настанена в болница. Младежите се погрижили за всички разходи за лекарствата ѝ. В края на краищата това беше тяхната майка. Когато майка ѝ била откарана в болницата, телефонът ѝ бил оставен вкъщи. Ребека обещала да донесе телефона на следващия ден, защото трябвало да се обадят на майка ѝ. Когато телефонът звънна, Ребека
вдигна телефона. Тя искаше да каже, че майка ѝ е в болницата и ще се обади по-късно, но когато чу какво се говори, реши да изслуша докрай.

Оказало се, че сестрата на майка ѝ, която също живеела в града, е починала. Самата тя нямала деца, така че апартаментът, който наследила от майка си, бил предоставен на майката на Ребека. През цялото това време майка ѝ го била давала под наем и получавала доста добри доходи. Наемателите се обадили, за да удължат договора за наем. Ребека беше много изненадана, затова първото нещо, което направи, беше да дойде в града, за да се увери сама. И както се оказа, това беше истина.

Ребека все още не е казала на майка си, но тя не знае какво да прави. Те дадоха на майка ѝ почти всичките си пари. Сега вече нямат никакви спестявания. А майка ѝ крие от тях допълнителния си месечен доход. Справедливо ли е това?

 

Rate article
Те давали на майка си всичките си спестявания, а тя криела допълнителния си доход от децата.