– “Татко, ще останеш ли с нас сега? Ще ни нахраниш ли дори със закуска?” – попита срамежливо момичето, а очите му бяха пълни с надежда.

Моника и Адам често били сочени с пръст от другите деца и наричани “копелета”, защото произхождали от дисфункционално семейство и се обличали лошо. Думите за сираци ги обиждаха най-много, защото знаеха, че баща им е някъде и един ден ще се върне у дома и четиримата ще живеят щастливо.

Обичаха майка си, макар че рядко я виждаха, тя винаги излизаше с неприятни чичовци от селото и можеше да не се върне няколко дни. Имахме късмет, когато тя си тръгваше и оставяше малко каша и хляб, макар че това се случваше по различни начини…

Една от съседките, която често хранеше децата, защото ги съжаляваше, забеляза, че от няколко дни ги няма, отиде до къщата им, а там имаше голям катинар, къщата беше стара и се отваряше само един малък апартамент, затова тя поговори с по-големия Адам и му каза, че майка му ги е напуснала преди почти седмица, а вчера са дояли последните трохи хляб. Жената веднага изтичала вкъщи, за да вземе храна за децата, и в същото време набрала номера на градския полицай, защото това било извън реда на нещата.

Когато децата били освободени, съседката ги държала здраво до себе си, докато полицаят се канел да влезе вътре, но децата се затичали да го прегърнат и радостно извикали: “Татко, толкова дълго те чакахме!” Момиченцето беше по-срамежливо, но не спираше да плаче и да се вкопчва във въображаемия си “татко”.

– “Татко, ще бъдеш ли сега с нас? Ще ни нахраниш ли дори със закуска?” – попитало срамежливо момиченцето, а очите му били пълни с надежда.

Петър не знаеше какво да прави с очите си, защото те изведнъж се напълниха със сълзи, и обеща, че днес непременно ще им приготви обяд, но засега трябва да се качат в колата. Самият мъж прекара още половин час в проверка на стаята и се изненада, че жената може да падне до такова ниво, защото нямаше нито едно чисто място. Изглежда, че и децата не живееха там, защото нямаше никакви детски играчки, а навсякъде само бутилки с алкохол…

Той първо се прибра вкъщи с децата, защото ѝ беше обещал вечеря. Преди това се обади на жена си и я помоли да сготви нещо много вкусно.

След като децата обядваха, те отново прегърнаха своя “татко” и “добрата леля”, после ги изпрати да го чакат навън, трябваше да събере мислите си, мислеше, че жена му ще помогне, но щом децата излязоха, тя се разплака силно и го попита тихо: “Как можеш да бъдеш такава майка?”

След това двойката многократно посещавала децата в сиропиталището, носела им подаръци и все се чудела как при такива трудни условия на живот те все още могат да бъдат толкова добри деца.

Два месеца по-късно Моника и Адам започват да живеят в истинско семейство, като освен мама и татко имат и по-голямо братче, което ги учи на всичко и много ги обича.

Децата са много мили и благодарни на новите си родители за това, че са им дали продължение на детството им. Сега всяка сутрин те имат вкусна закуска, целувка от майка си и нежна прегръдка по рамото от баща си, а това е най-ценното нещо за тях!

Rate article
– “Татко, ще останеш ли с нас сега? Ще ни нахраниш ли дори със закуска?” – попита срамежливо момичето, а очите му бяха пълни с надежда.