– Там ядат кнедли и котлети и хранят сина ми със суха паста, дори без масло.

Джон се връщаше от работа гладен и уморен, а на масата – макарони без нищо – без никакъв сос, без колбаси, да не говорим за котлети наблизо… Той всеки път опитва късмета си, като пита жена си: “Може би има нещо в хладилника? Макароните са твърде много, за да се ядат. А жена му само скръства ръце и казва: “Това е майка ми.

Факт е, че Джон е уволнен и дори да е бил най-добрият специалист в своята област в града, сега е без работа. Осъзнавайки, че скоро няма да си намери нова работа, той се хваща на работа като “съпруг на час. Всеки ден излизал рано от къщи, за да не вижда лицето на тъща си (по това време живеел с нея), седял в парка, наблюдавал интернет, изпращал автобиографията си, ходел на интервюта между работата, а вечер се прибирал и си лягал.

Един ден, както обикновено, се прибрал от работа и видял на печката тенджера с вода за кнедли, а на масата – същата паста като вчера, само че изглеждала по-зле.

– Мога ли да си взема поне пет кнедли? Е, не мога да ям тази паста – каза той спокойно и тихо, така че тъщата да не отчете думите му като оплакване, но… не се получи. Свекървата го нападна. Нарече го паразит, мързеливец, алфонс. Когато каза, че трябва поне да ѝ благодари за това, което има, защото и той не изкарва пари за паста, Джон стана от мястото си: “Благодаря” – каза той, сложи ключовете от апартамента на тъщата на масата, събра си нещата и си тръгна. И той отиде при майка си. Колкото и странно да звучи, след една седмица в дома на майка си той си намерил работа. Може би е бил толкова повлиян от нормалната храна…

По-късно майка му чула, че синът ѝ иска да наеме апартамент, но в разговора си с наемодателите той никога не споменавал бременната си съпруга или предстоящото попълнение в семейството. “Нима не иска да вземе жена си със себе си?” – помисли си тя. – Когато получа първата си заплата, ще отида – каза Джон и удържа на думата си.

След като чула за успеха на зет си, тъщата се обадила на неговата майка. – Синът ви не отговаря на обажданията ни. Той чете съобщенията ни, но и там няма отговор. Кажи му да престане да си прави оглушки и да се върне при бременната си съпруга. Това не е мъжко, не е мъжко… Благодарение на моята паста той върви така. Той вече си е наел апартамент.

Е, така си мислеше тъщата, но макароните показаха на Джон нещо друго – не мъдростта на тъщата, а това, че жена му го иска само с пари. Само собствената му майка го приемаше без пари.

Rate article
– Там ядат кнедли и котлети и хранят сина ми със суха паста, дори без масло.