– Така не се приготвя пилаф! – каза Джереми, поглеждайки през рамо. Мария се обърна към него и мълчаливо сложи лъжица в ръката му. – Приготви си го сам! – каза тя през зъби и излезе от кухнята. Той я последва. “Защо си толкова обиден? Искам да те науча, защото ти не знаеш как да направиш нищо – каза мъжът. Тя не можа да издържи повече и реши, че е време да действа

– Така не се приготвя пилаф! – каза Джереми, като погледна през рамото на Мария.

Мария се обърна към него и мълчаливо сложи лъжица в ръката му. Наистина не ѝ харесваше, когато той започваше да ѝ казва как да го прави правилно. А според него тя правеше всичко погрешно.

– Приготви си го сама! – каза тя през зъби и излезе от кухнята.

На него не му оставаше нищо друго, освен да продължи да готви. Предполагаше, че тя веднага ще започне да се съветва с него правилно, а той ще я научи. И той очакваше такова поведение от нея.

А тя, за да се успокои, се зае с плетенето. След половин час Джереми вече седеше до нея и я съветваше как да подбира бримките, за да изглеждат по-равномерни. Мария мълчаливо му подаде иглите за плетене.

– За какво ми даваш игли за плетене? Какво съм аз, жена ли? – възмути се той. – Ти плетеш, така че плети и ти.

Но желанието да плете изчезна. Тя седна на един стол и започна да гледа телевизия.

– “Защо се отдалечи от мен?” – попита я той нещастно.

Тя не отговори и се престори, че гледа телевизия.

– Какво гледаш тази глупост?” “Не, не гледам. Джереми попита и включи телевизора.

Той започна сериозно да дразни Мария. Двамата се срещаха от почти една година, а преди месец започнаха да живеят заедно и подадоха заявление в службата по вписванията. Когато се запознаха, Джереми почти веднага започна да се грижи за нея и пое всички нейни задачи. Той съветваше, учеше, помагаше. Отначало ѝ харесваше да се грижи за нея. Но после, когато започнаха да живеят заедно, Мария разбра, че това не е толкова грижа за нея, колкото желанието му да контролира живота ѝ. Ненатрапчивата му помощ се превърна в настойчиво прилагане на неговите правила в живота ѝ. Той си пъхаше носа във всичко и даваше ценни наставления как да прави нещата правилно.

Мария чувстваше, че е загубила своята идентичност и вече не принадлежи на себе си. През последните дни у нея все повече се засилваше желанието да избяга от него или просто да не се прибира от работа. На всичкото отгоре беше постъпила глупаво, като му беше позволила да се премести в апартамента ѝ. И сега се чудеше как да поговори с него, за да се раздели отново. И да отмени сватбата.

– Не мислиш ли, че преминаваш границата?” – попита тя, като се опитваше да сдържи вътрешното си раздразнение.

– “Какво имаш предвид?” Джереми попита.

Изразът “в смисъл” много я дразнеше.

– И ти не разбираш? – отговори тя

– Какво трябва да разбирам? Че се опитваш да си изкараш лошото настроение върху мен? – попита той.

– Джереми, дразня се, че постоянно ми се натрапваш и ми казваш какво и как да правя – каза Мария, като се опита да запази спокоен тон.

– Какво друго мога да направя, ако ръцете ти идват от неподходящо място – отвърна той лукаво, – ти не знаеш как да правиш нищо.

– Е, тогава не трябва да живеем повече заедно – издиша Мария. И дори някак си душата ми изпита облекчение, че тя го каза.

Но не и тук! Той нямаше да се откаже:

– “Защо е така? Ти, вместо да си направиш изводи и да промениш поведението си, искаш да продължиш просто да седиш! Аз те уча, казвам ти как да го правиш, а ти започваш да се караш!

– Вече съм си направила изводи – отвърна тя с раздразнение – и няма да променя поведението си. Така че нека не се дразним повече и да се разделим, преди да е станало твърде късно.

Джереми замръзна. Не можеше да повярва, че той, толкова правилен, толкова съвършен, е бил отхвърлен от някакво просто момиче. Такова беше мнението му за нея. Макар че имаше такова мнение за всички момичета и жени. Осъзнал се, той отиде да си събере нещата. И докато опаковаше нещата си, продължаваше да си повтаря:

– Ще съжаляваш, че си тръгнах. Не можеш да направиш нищо, ръцете ти идват от грешното място. Как ще живееш без моите съвети…

– Не се притеснявай за мен, аз живях преди теб веднъж и пак ще живея – отговори му Мария, радвайки се в сърцето си на перспективата да живее както преди.

– “Мога ли тогава да взема пилафа?” изведнъж попита Джереми.

– Разбира се, вземи го – отвърна тя, като едва сдържаше смеха си, – тенджерата е твоя и ти сама си го сготвила.

След като Джереми си тръгна, тя веднага почувства лекота и свобода. И се радваше, че е успяла да се раздели навреме с мъжа, с когото самочувствието ѝ падаше все по-ниско и по-ниско. Е, нищо, отрицателният опит също е опит. Но сега вече знае, че грижата не е да контролираш живота си, а щастливата връзка не изисква зависимост от друг човек, а усещане за лекота и свобода.

Rate article
– Така не се приготвя пилаф! – каза Джереми, поглеждайки през рамо. Мария се обърна към него и мълчаливо сложи лъжица в ръката му. – Приготви си го сам! – каза тя през зъби и излезе от кухнята. Той я последва. “Защо си толкова обиден? Искам да те науча, защото ти не знаеш как да направиш нищо – каза мъжът. Тя не можа да издържи повече и реши, че е време да действа