“Съжалявам” беше последната дума, която чух от майка ми.

Когато майка ми беше бременна в седмия месец, усетих цялата болка, цялата безнадеждност на този свят. Извиках на майка ми да не ме пуска на този свят. Вече бях изморена от това, че лежах и усещах всички трудности на живота, всички дни, в които майка ми беше болна. Тя плачеше и страдаше. Ако животът е такъв, то това не е животът, който искам. Не искам да бъда като майка ми – нещастна. Иска ми се никога да не съм имала възможност да почувствам цялата горчивина, цялата студенина, която мама изпитваше. Но два месеца по-късно ме измъкнаха от майка ми, облякоха ме в малки дрехи и ми казаха: – Джак! – каза ми да седя тихо и да смуча биберона.

Притиснаха ме по бузите и ме заболя. Болката, колко бях тъжен, колко бях самотен, никой не ме разбираше. А после… всеки ден, месец след месец, това стана нормално, нещо като дишане. Започнах да свиквам с ръцете им. Към болката. Към тъгата и самотата. Към неразбирането. – Мама? – Когато произнесох името ѝ, тя се усмихна и се зарадва. Познавам това чувство, на мама ѝ е приятно и уютно. Често започвах да говоря по начин, който я караше да се чувства добре. Не исках да я виждам да плаче.

Живеех само за това – да виждам усмивката на мама и радостта на самотната ѝ душа. Ние нямаме татко. Той е заминал далеч, далеч. Откъдето идвам. На небето. Но това не е страшно, той ще се прероди като ново момче, нечий любим син или дъщеря. Ще види усмивката на майка си. И ще иска да я дарява с усмивка всеки ден. Ако не беше майка ми, нямаше да искам да ходя по земята. Ходех по земята само заради нея. Протягах ръка и се усмихвах, шепнех името ѝ и молех за прегръдка.

Но един ден тя се промени: крещеше ми, удряше ме, нараняваше ме. Не знам защо го направи… Обичам я, защо прави това? Защо ме удря… Сигурно много викам името ѝ. Започнах да плача много от болка и исках тя да спре да ме наранява. Но колкото повече плачех, толкова повече тя ме удряше. Бях само на две години. Вече можех да ходя и следвах майка си навсякъде. Исках храна. Трябва да ям много, толкова много исках.

Тя просто не разбираше и се ядосваше през цялото време. Един ден вървяхме по улицата и пресичахме улицата. Аз тичах след майка ми, а майка ми вървеше отпред. Не можех да я догонвам с малките си крачета. Един голям мъж с кола ме прегази и аз паднах. Изобщо не ме нарани. Лежах там и се усмихвах. Смях се. – Мамо, мамо… – прошепнах аз. Тя се затича към мен. Стана толкова студено. Краката ми станаха студени. Не ги усещах. И ръцете ми не се движеха. Толкова много хора се събраха около мен.

Държаха се за главите и плачеха. Какво се случи? – Джак… – прошепна майка ми и за пръв път от няколко дни ме прегърна и заплака. Това са сълзи от болка. Често съм ги виждал. Но защо тя плачеше? Не знаех това. Тя плачеше толкова силно. Никога досега не беше плакала така. Не плачи, майко… Мислех, че никога няма да спре. Океани от сълзи. И тогава очите ми започнаха да се затварят. Последното нещо, което исках да направя, беше да заспя. Но все пак заспах. Последното нещо, което чух, преди да си тръгна, бяха думите на майка ми: -Съжалявам.

Rate article
“Съжалявам” беше последната дума, която чух от майка ми.